A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Допоможи зберегти Україну чистою від токсичного сміття

Дата: 13.01.2022 08:49
Кількість переглядів: 338

Фото без описуЖиття людини постійно перебуває в русі, власне як і науково-технічний прогрес. Величезна кількість сучасних винаходів потребує автономних джерел енергії – акумуляторів та батарейок. Вони використовуються в ліхтариках, годинниках, телефонах, пультах, іграшках. Але рано чи пізно кожна батарейка виходить з придатності і її потрібно викидати. Мало хто знає наскільки сильний ефект від цього на навколишнє середовище та здоров'я людини.

В природних умовах пальчикова батарейка розкладається приблизно 10 років.

Вчені підрахували, що одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами 20 кв. м. ґрунту. В лісі це територія існування 2 дерев, 2 кротів, 1 їжака та декілька тисяч дощових черв’яків.

Одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами 400 л води. Наприклад, якщо Ви споживаєте 1,5 л питної води на добу, то об’єму води, що забруднюється однією батарейкою, вистачить на споживання питної води протягом 9 місяців.

Чим шкідливі важкі металі, які містяться в батарейці:

Свинець – накопичується в основному в нирках. Викликає важкі захворювання мозку, нервові розлади.

Кадмій – накопичується в печінці, нирках, кістках, щитовидній залозі. Є канцерогеном, тобто провокує рак легенів.

Ртуть – впливає на мозок, нервову систему, нирки, печінку. Викликає нервові розлади, погіршення зору, слуху, порушення опорно-рухової системи, захворювання дихальних шляхів.

За даними вчених з Агентства з охорони навколишнього середовища США стало зрозуміло, що на частку батарейок припадає понад 50% токсичних викидів з усіх побутових відходів. При цьому батарейки становлять лише 0,25% від усіх викидів. 

На превеликий жаль, в Україні відсутні підприємства, які займаються переробкою батарейок.

Та все ж, якщо люди викидають батарейки у відро для сміття, то, як наслідок, вони потрапляють на місцеві звалища. І так як полігони для захоронення відходів  не оснащені захистом фільтрації від шкідливих домішок і важких металів, тому всі ці супер-шкідливі речовини потрапляють у ґрунтові води.

З  метою створення екологічної ініціативи, посилення контролю з організації збирання та подальшого поводження з небезпечними  відходами, що знаходяться у складі побутових відходів, селищною радою ініційовано підписання договору комунальним підприємством «Чернігівське ВУЖКГ» з

Товариствома з обмеженою відповідальністю «ЕКОЛОГІЧНІ ІНВЕСТИЦІЇ», яке приймає та передає бокси, наповнені батарейками для подальшої переробки до заводу GreenWEEE у Румунії.

Тепер у приміщенні селищної ради, адмінбудівлях старостинських округів, ЦНАПі, у холі поліклініки районної лікарні будуть стояти пастки для батарейок, куди всі бажаючі та відповідальні мешканці можуть складати використані батарейки та  акумулятори від мобільних пристроїв.

Ми поставили собі за ціль – зробити так, щоб якомога більша кількість вживаних батарейок йшли на переробку, а не в землю, щоб якомога більша кількість мешканців нашої громади відчули відповідальність за довкілля.

Досягти цієї цілі ми зможемо лише разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь