A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Голова Чернігівської громади Віталій МАНИЧ: пишаюся людьми, які живуть і працюють в громаді

Дата: 30.12.2021 09:19
Кількість переглядів: 654

Фото без описуГромадо! Добігає до завершення 2021 рік. Рік, коли наша територіальна громада відзначила своє п’ятиріччя. Сьогодні я хочу згадати про успіхи цього року та подякувати кожному з вас, кожній родині за наполегливу працю, патріотизм, силу волі та добрі справи.  Я завжди буду, патріотом своєї громади. Усі справи, які я роблю спільно з моєю командою, я роблю із щирим бажанням зробити свою малу Батьківщину привабливою для життя і знаною в Україні та за її межами. Радію, що вдалося знайти тут однодумців серед жителів – лідерів громадської думки, активістів, аграріїв, підприємців, які орієнтуються не на політичні та власні амбіції, а на покращення життя в громаді. Ми готові до реалізації амбітних, дієвих проєктів, широкомасштабної роботи і конструктивної співпраці. 

Впевнений: у нас вистачить сил та рішучості для здійснення всіх задумів і планів, адже Чернігівська громада – степова перлина Запорізької області.

Ми не маємо права зупинятися, ми повинні рухатися вперед! І рахуємося ми не наосліп. Ми прийняли Стратегію розвитку громади, де визначили пріоритетні напрямки, які розвиваємо відповідно до плану.

 

МЕДИЦИНА

Окрім діючого фронту на сході України, з’явився ще один фронт – фронт медичний. Я знаю, що кожен був долучений до боротьби на ньому в межах своїх можливостей. Хтось боровся за власне здоров’я і здоров’я своєї родини, хтось опікувався і продовжує опікуватися здоров'ям своїх пацієнтів. 

Підтримка і розвиток наших медичних закладів – один із провідних стратегічних напрямків роботи громади. Протягом року покращили матеріально-технічну базу – як ПМСД, так і лікарні. Утримуємо приймальний покій, де завжди є необхідний набір безкоштовних лікарських засобів для надання першої допомоги.

У партнерстві з УФСІ тривають ремонтні роботи Чернігівської амбулаторії. Вже виконано зовнішнє утеплення будівлі, реконструйовано покрівлю, замінено вікна, збудовано зовнішній підйомник для маломобільних груп, встановлено пожежну сигналізацію. Це дозволить суттєво заощадити кошти на опаленні, створити комфортніші умови для пацієнтів та працівників закладу.  Загальна вартість будівельних робіт – 9,8 млн грн. Внутрішнє устаткування та медобладнання буде придбане за кошти місцевого бюджету, на що виділено 535,3 тис. грн *частина коштів вже освоєна на ремонт електропроводки).

 

ТРАНСПОРТ

Цього року ми зробили ще один крок до збереження та оновлення дорожнього полотна території. Звісно, про капітальний ремонт усіх наявних доріг, без зміни законодавства щодо збільшення можливостей місцевого бюджету, навіть не мріємо (на території громади 152,21 км комунальних доріг і 265,6 км доріг районного і обласного підпорядкування). Але придбана установка ямкового ремонту (УЯР) дозволяє підтримувати комунальні дороги у задовільному стані. Цьогоріч нею відремонтовано 4,4 тис. кв.м комунальних доріг по всій території громади та майже 250 кв.м покриття у дворах чернігівських багатоповерхівок. До того ж, на УЯРі працюють наші люди, які отримують заробітну плату і сплачують податки до бюджету громади. І це теж добре, бо на першому етапі для бюджету це було набагато дорожче і працювали люди з інших міст.

За програмою «Велике будівництво» завершено поточний середній ремонт автомобільної дороги Богданівка - Чернігівка загальною протяжністю 19,8 км, виконаний за рахунок коштів державного бюджету (153,1 млн грн).

 

БЕЗПЕКА

Важливий для нас напрямок – безпека. За відповідною програмою в Чернігівці встановлено 20 камер зовнішнього спостереження та відеореєстратор, що дозволило поліцейським відстежувати правопорушення та розкрити серйозні злочини, зокрема, угон автівки і вбивство. Триває робота над створенням підрозділу місцевої пожежної охорони, який планується розмістити в с. Замістя.

Створено два офіси поліцейського офіцера громади в Новополтавці і Богданцівці. В одному офісі вже працює офіцер.

Приводимо у відповідність нормам безпеки заклади освіти. Так протягом року обробили дерев’яні конструкції горищних приміщень в Чернігівській ЗОШ І-ІІІ ступенів та Верхньотокмацькому ОЗЗСО, Хмельницькій філії, Новомихайлівській філії. Тривають роботи з встановлення пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей при пожежі в Чернігівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Верхньотокмацькому ОЗЗСО, Новомихайлівській та Обіточненській філіях. За допомоги меценатів такі роботи також проведені у Богданівському опорному закладі, Богаданівському садочку і в Довгинській філії.

 

КОМУНАЛЬНА СФЕРА

Бачимо позитивну динаміку у комунальній сфері. Приміром, якщо ще три роки тому сміття централізовано вивозилося лише з третьої населених пунктів, то тепер цією послугою охоплені жителі Чернігівки і ще 11 сіл. Продовжуємо роботу далі.

Завершено роботи по реконструкції каналізаційної мережі в Чернігівці на ділянці вул. Світла, вул. Бабенка, резервуар по провулку Новий, Чернігівський завод продтоварів, вул. Соборна, вул. Рєпіна до вул. Набережна (2,06 млн. грн).

Спільними зусиллями мешканців багатоповерхівки та коштів бюджету селищної громади проведено капітальний ремонт покрівлі та водовідведення багатоповерхового будинку по вул. Шевченка, 5 в Чернігівці (713,3 тис. грн).

 

СОЦІАЛЬНА СФЕРА

Загалом вибудовування зручної, комфортної і якісної структури надання соціальних послуг – це взагалі один із пріоритетів роботи нашої команди. Уже зараз діють відділи, які забезпечують захист різних верств наших жителів. Розвинути цю сферу нам допомагає співпраця з партнерами, найбільший з яких – німецька компанія GIZ.

Завдяки співпраці з GIZ поповнили пункт прокату технічних засобів реабілітації Територіального центру соціального обслуговування, для якого придбано 15 палиць, 10 ходунків, 5 кімнатних інвалідних візків та 5 універсальних інвалідних візків. (139,4 тис. грн).

У рамках інших проєктів GIZ соціальні робітники пройшли фахове навчання, отримали 36 світловідбиваючих жилетів, 8 електричних трициклів, закуплено техніку і меблі для відділу соціального захисту та служби у справах дітей.

Розвиваємо новий напрямок – догляд за паліативними пацієнтами. Завдяки знову ж таки участі в проєкті GIZ для районної лікарні придбали 5 паліативних ліжок. Вони призначені для пацієнтів усіх вікових груп, які страждають на хвороби, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами, і супроводжуються вираженими больовими симптомами, тяжкими розладами життєдіяльності. Такі пацєнти потребують особливих умов та догляду. Ці ліжка-трансформери значно полегшать догляд за пацієнтами та посилять комфорт перебування паліативних хворих у лікарні. Селищна рада у якості власного внеску до проєкту придбала для паліативних ліжок 10 наборів постільної білизни і 5 протипролежневих матраців. Також у рамках проєкту медики проходять навчання з догляду за паліативними пацієнтами.

 

КУЛЬТУРА

Одна зі сфер, якою ми теж можемо пишатися – це культура. Радіємо ініціативності працівників цієї галузі та готові їх підтримувати. Наші заклади культури вперше, напевно, з часів їхнього зведення, отримують кошти для відновлення матеріально-технічної бази, проводяться ремонти приміщень. До цього активно долучаються й спонсори, місцеві аграрії. Створений на базі центральної бібліотеки сучасний молодіжний простір – бібліохаб ХАБ-Л став у громаді центром активності.

Показово, що збільшилася кількість заходів обласного рівня на нашій території, а це - можливість залучати додаткові кошти в громаду. Я про обласний конкурс вокалістів «Чернігівські зорі» та фестиваль «Легенди степу», на який цьогоріч завітало понад 1,5 тисяч людей з усієї України. Фестивальний напрямок – перспективний, бо можемо за його допомогою залучати фінанси, підтримувати місцевий бізнес, покращувати інфраструктуру.

 

КОМУНІКАЦІЯ З МЕШКАНЦЯМИ

Для мене особисто приємно бачити, як зростає активність жителів громади. Люди зрештою отримали можливість самим долучатися до змін. Ми, приміром, запровадили бюджет участі, який дає можливість залучити кошти на свої маленькі ідеї в село чи селище. Цього року було реалізовано 10 цікавих ініціатив, поданих людьми: майданчики та зони для вуличного відпочинку, інвентар для занять спортом тощо. Один із цих проєктів – шкільний: створення у Просторівській філії англійського розмовного клубу. Він став у нас першим реалізованим проєктом шкільного громадського бюджету. І це дуже правильно, що діти можуть спробувати власні сили, отримати кошти для реалізації власного задуму.

Хочемо бути максимально відкритими. Постійно працюємо над збільшенням мережі каналів комунікації, оскільки розуміємо що різні категорії людей черпають інформацію з різних джерел. Хтось багато часу проводить у соцмережах, хтось більше довіряє газеті. Також ми намагаємося йти у ногу з часом і запроваджувати сучасні підходи. Створили Телеграмканал, використовуємо чатботи сайту, маємо електронну карту проблем, на якій жителів в режимі онлайн можуть вказати на те, що їх хвилює.

Також наша громада – член Всеукраїнської асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об'єднаних територіальних громад», її запорізького регіонального відділення і Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області». Через них ми подаємо багато ініціатив, пов’язаних зі зміною нормативно-правової бази та захисту інтересів територіальної громади.

 

Зрозуміло, що місцевого бюджету недостатньо для розвитку, бо левова частка доходів скеровується на потреби освіти (у нашому випадку це понад 60% бюджету громади!), медицини, виконання функції органів місцевого самоврядування. Зовсім мало коштів залишається для розвитку.

Це, звісно, не означає, що ми покладаємося лише на себе. Для довідки, сума залучених за період існування громади позабюджетних коштів – це майже 49,9 мільйонів гривень. Вони були витрачені для того, щоб покращити стан послуг, що надаються населенню. Тобто, це не якісь абстрактні мільйони, а цілком конкретні речі, які були передані нашій громаді або профінансовані завдяки роботі спеціалістів та їхньому якісному поданню грантових заявок: електровелосипеди для соцробітників, паліативні ліжка для районної лікарні, спецтехніка для комунальників і медичних установ, меблі і техніка для закладів соціальної сфери тощо.

Перед нами стоїть ще чимало задач та планів. Але я точно впевнений – рік, що минає, навчив нас допомагати та підтримувати одне одного. Спільно боротися з новими викликами. Переживати за здоров’я не лише своєї родини, але й цілої громади. А головне – разом ставати сильнішими та продовжувати рухатись вперед!

Хочу побажати у новому році кожній родині, кожній оселі, кожній людині затишку, добробуту, щастя, гармонії, успіхів, перемог та родинного тепла. Нехай кожен з вас, де б він зараз не був – за святковим столом чи на передовій, на самоізоляції чи на чергуванні в лікарні – відчує радість і віру в наступний рік. Нехай він буде щедрим на добрі новини і принесе нам  довгоочікуваний мир та спокій.

Вітаю всіх з Новим Роком та Різдвом Христовим!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь