A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

До п'ятиріччя громади. Чернігівська ТГ: куди рухаємося

Дата: 12.10.2021 14:52
Кількість переглядів: 2057

Фото без описуП’ять років тому Чернігівський район прийняв рішення про об’єднання у територіальну громаду. Це був один із небагатьох прикладів, коли громада об’єдналася у форматі цілого району. 12 жовтня 2016 року місцевою радою було прийняте рішення про створення Чернігівської селищної територіальної громади. Про те, за якими напрямками протягом цього часу розвивалася громада, розповів селищний голова Віталій МАНИЧ.

 

- Віталію Олександровичу, чи можемо ми вже зараз оцінити вплив децентралізації на нашу територію?

- Позитивні «ластівки» ми побачили уже в перший рік після об’єднання. Для мене особисто найприємнішим було бачити, як зростає активність самих жителів. Люди зрештою отримали можливість самим долучатися до змін. Ми, приміром, запровадили бюджет участі, який дає можливість залучити кошти на свої маленькі ідеї в село чи селище. Щороку подається все більше заявок. Уже зараз повністю реалізовано 27 проєктів, що подали жителі.

У цьому році, щоб підтримати активність молоді, було запроваджено шкільний громадський бюджет. Першої його переможницею стала Ілона Буякова з проєктом «English speaking club – нові можливості для вивчення англійської мови».

Крім того, ми бачимо позитивні зміни у кожній зі сфер життєдіяльності громади.

 

- То у якому напрямку розвивається наша територія зараз?

- Насправді ми рухаємося вперед далеко не наосліп. Плануючи напрямки розвитку, керуємося передусім Стратегією розвитку, що була розроблена у 2018 році. Тобто вже тоді ми прогнозували, яких змін хочемо досягти до 2025 року.

Тобто Стратегія, це фундамент розвитку нашої громади. Ми обрали для себе два важливих напрямки, без яких неможливі кардинальній зміни у житті людей: сталий економічний розвиток і комплексний розвиток сільських територій. У кожного з цих напрямків є свої дрібніші завдання.

Виконання Стратегії – спільна справа голови громади, депутатів селищної ради, виконавчого комітету, керівників і фахівців комунальних установ, закладів і підприємств, які є відповідальними за ті чи інші завдання. Більше того, до виконання Стратегії та сприяння розвитку громади можуть і мають долучатися небайдужі, відповідальні мешканці. Наприклад, через створення вуличних комітетів і контроль за благоустроєм, участь у Молодіжній раді, подання проектів на громадський і шкільний бюджети.

 

- Чи є успіхи у практичному втіленні Стратегії, приклади реалізованих проєктів?

- Усі поставлені нами завдання поступово реалізуються. Приміром, ми активно залучаємо інвестиції для розвитку території. Завдяки роботі спеціалістів та їхньому якісному поданню грантових заявок зведено один з найкращих в області ЦНАПів, де є необхідні умови для пенсіонерів, інвалідів та мам із дітьми, надається 160 видів адмінпослуг, тобто збільшилась кількість мешканців, які мають доступ до послуг за місцем проживання. Отримано реанімобіль для Центру ПМСД, меблі, техніку для бібліохабу, проведено ремонти будинків культури, організовано культурно-масові заходи. Були й такі великі проєкти, як капітальний ремонт ділянок доріг, ремонт водогону в Новополтавці, придбання техніки для комунального господарства, ремонти шкіл та лікарні.

Загалом за час існування громади ми змогли залучити понад 49,9 млн. грн. Це, звісно, не дало можливості повною мірою задовольнити всі нагальні потреби території, але допомогло нам запровадити позитивні зміни у цілих сферах.

 

- Одне з питань, яке найбільше хвилює жителів – наші медичні установи, оскільки вони – на передовій у боротьбі з коронавірусом.

- Наш стратегічний план – вибудувати єдину систему первинної і вторинної медицини. Йдемо до цього покроково.

Наразі оновлено медичний транспорт, оскільки від цього, зокрема, залежить швидкість отримання медичних послуг жителями сіл. За кошти з інфраструктурної субвенції придбано три нових автомобілі, з Фонду Ріната Ахмєтова надійшов реанімобіль. Одне з авто має телемедичне обладнання для зв’язку з лікарем та проведення онлайн-консультацій.

Також покращили матеріально-технічну базу – як ПМСД, так і лікарні.

Коли рівень захворюваності жителів громади на коронавірус став стрімко збільшуватися, селищна рада розробила так звану «антиковідну» програму та програму забезпечення діяльності приймально-діагностичного відділення. Відтак у межах наявних коштів ми передбачили гроші для доплати до заробітної плати працівникам наших медичних установ і роботи відділення, де завжди є необхідний набір безплатних лікарських засобів для надання першої допомоги.

Відповідно, повністю з бюджету громади оплачуються всі комунальні платежі обох медичних установ, виділяються кошти на поточні ремонти та покращення умов праці лікарів.

Я щиро вдячний усім нашим лікарям, середньому і молодшому медичному, немедичному персоналу, які продовжують самовіддано лишатися на передовій у боротьбі з COVID-19. Підтримати у цьому медиків може кожен із нас – вакцинувавшись, відповідально дотримуючись правил карантину, не нехтуючи засобами захисту, соціальною дистанцією.

 

- Чи розвивається в громаді комунальне господарство?

- Розвиток інфраструктури – одне із завдань Стратегії. А це і інженерна й транспортна інфраструктури, і підтримка розвитку комунального господарства, оскільки довгі роки ці галузі занепадали, комунікації зношувалися, автопарк і обладнання застарівали. Нині кожного року ми оновлюємо парк спецтехніки КП, аби надавати якісні послуги жителям. Проводиться системна робота по освітленню вулиць, благоустрою територій Чернігівки та всіх старостинських округів. Потроху рухаємося вперед.

Є багато нарікань на стан доріг. Але це той момент, коли наші бажання не відповідають нашим можливостям. На території громади комунальних доріг – 152,21 км. Це ті дороги, якими безпосередньо має право займатися громада. Інші 265,6 км – обласного підпорядкування. Завдяки постійним зверненням селищної ради і депутатів до облдержадміністрації з вимогою відремонтувати підпорядковані їм дороги, було відновлено ділянки дороги за напрямками Чернігівка-Верхній Токмак, Чернігівка-Богданівка, проведено капітальний ремонт дороги у напрямку села Тарасівка, проводяться процедури щодо ремонту ще двох ділянок: Чернігівка-Новополтавка, Владівка-Хмельницьке.

Ми – перша громада в області, яка придбала спецтехніку для ремонту доріг (УЯР), що дає нам змогу підтримувати належний стан комунальних доріг, не дозволяти їм руйнуватися. До того ж, на УЯРі працюють наші люди, які отримують заробітну плату і сплачують податки до бюджету громади. І це теж добре. Проведені роботи з капітального ремонту доріг із твердим покриттям, ремонтували та підсипали вулиці і провулки.

Проведено роботи з будівництва новополтавської водогінної мережі, а це нормальний доступ жителів до води. Реконструйовано каналізаційну мережу в Чернігівці.

 

- Багато нарікань викликали цього року зміни в освітній мережі. Чим вони були зумовлені?

- Ще від початку об’єднання ми розуміли, що у тодішньому стані освітня мережа лишитися не може: змінилося законодавство, зменшилася кількість дітей, з’явилися нові вимоги до забезпечення шкіл. Тому, розробляючи Стратегію, ми врахували це і спланували завчасно зміни, які мали запровадити для того, щоб заклади освіти відповідали сучасним стандартам. Тобто питання не виникло лише цьогоріч.

Найбільше та найперспективніше на сьогодні досягнення в освіті – створення опорних закладів: у Чернігівці, с. Богданівка та с. Верхній Токмак, що дозволило залучити на ці заклади додаткові кошти субвенції. У Богданівці, приміром, за кошти Міністерства молоді та спорту та участі місцевих меценатів було зроблено спортивний майданчик. Також покращено матеріально-технічну базу закладів, оснащено спеціалізовані кабінети. Загалом, більшість коштів, що держава спрямовує на освіту, передбачені саме на опорні заклади.

Також було зроблено ремонт кабінетів для початкової ланки у Чернігівському опорному закладі, на подвір’ї якого також з’явився майданчик зі штучним покриттям.

Стратегічним завданням було переоблаштування Обіточненської школи у навчально-виховний комплекс, щоб забезпечити цілорічний доступ маленьких жителів округу до дошкільної освіти. Це завдання повністю виконане – на базі школи тепер є комфортні дошкільні групи з усім необхідним.

 

Більшість із зазначеного вище зрушило з мертвої точки завдяки тому, що ми об’єдналися у громаду та визначили свій стратегічний план руху. І я щиро вдячний усім, хто вже сьогодні долучається до таких змін: аграріям, підприємцям, активним мешканцям, депутатам, старостам і працівникам ради. Бо в єдності і плануванні - наша сила і успіх громади!

Користуючись нагодою, я вітаю жителів з нашим маленьким ювілеєм – 5-річчям Чернігівської громади! Нехай кожен з Вас буде здоровим, хай мир, любов і злагода панують на нашій землі, у нашій дружній родині, нехай наша рідна земля квітне і розвивається!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь