ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

В сусідньому районі виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней

Дата: 31.08.2021 17:00
Кількість переглядів: 824

Фото без описуВідповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області 27.08.2021 виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней в особистому підсобному господарстві м. Молочанськ Пологівського (Токмацького) району та встановлено захворювання на африканську чуму свиней. Наразі проводиться комплекс заходів згідно чинного законодавства.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із суб’єктами господарювання які розміщені на 20 – ти кілометровій території від епізоотичного вогнища до зняття карантинних обмежень.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ  це високо контагіозне вірусне захворювання, хворіють лише домашні та дикі свині  незалежно від породи, віку та статі. Люди не хворіють на дане захворювання. Період від зараження тварини збудником до клінічного прояву хвороби може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу 5-9 діб. Загибель тварин  може становити до 100%. Вірус дуже  стійкий у навколишньому середовищі, проти нього не існує ефективної вакцини, лікування не розроблено.  Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині — до свині). Або опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби; бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал. А також при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих тварин.

СТІЙКІСТЬ ЗБУДНИКА: Вірус АЧС залишається життєздатним: в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у гною та грунті – до 3 місяців, у трупах свиней – до 2,5 місяців, у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців, в солонині – до 1 року, заморожування консервує вірус.       

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ:  Це надзвичайно заразна хвороба свиней всіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів, та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Характерними для хвороби є наступні ознаки:

- раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

- підвищення температури тіла до 40,5- 42 градусів;

- зниження апетиту, в'ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;

- ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров'ю), частіше запори, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

- синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п'ятачка та кінцівок.

Шановні власники свиней особистих господарств населення, керівники господарств всіх форм власності, існує висока ступінь ризику занесення африканської чуми свиней на територію нашої громади. Велику увагу слід приділити питанню профілактики африканської чуми свиней: забезпечити “закритий режим роботи” свиноферм і особистих господарств, проводити заходи із боротьби з гризунами та комахами, не допускати до тварин сторонніх осіб, обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар, не допускати годівлі свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без проварювання, не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм, не купувати продукцію з свинини та молодняк свиней в містах стихійної торгівлі та без супровідних ветеринарних документів.

Слід відзначити, якщо власники не повідомляють про підозру на африканську чуму свиней, то хвороба може швидко поширитися на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього поголів'я в регіоні.У разі появи ознак захворювання чи у випадку загибелі тварин необхідно терміново сповістити установу державної служби ветеринарної медицини громади або Чернігівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь