A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Обережно ботулізм!!!

Дата: 24.06.2021 15:01
Кількість переглядів: 439

Фото без описуОстаннім часом в Україні почала збільшуватися кількість випадків захворювання на ботулізм. Однак, на сьогодні, за даними МОЗ України, в країні тимчасово відсутні препарати для специфічного лікування ботулізму (сироватки протиботулінічної). В червні 2021 року на території міста Запоріжжя зареєстрований випадок захворювання на ботулізм з двома потерпілими, які знаходяться в край тяжкому стані. Захворювання пов’язане із вживанням в їжу риби (лящ в'ялений чищений), придбаної в одному з мережевих магазинів Запорізької області, виробником якої згідно наданих документів є ТОВ «МБК-Продукт», який припинив свою діяльність з виробництва рибних продуктів.

З боку Держпродспоживслужби впроваджені всі необхідні заходи, які спрямовані на недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації, у тому числі тимчасове припинення обігу рибної продукції, з якою пов'язаний випадок захворювання на ботулізм, встановлюються постачальники та виробники зазначеної продукції.

Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Які продукти небезпечні: в’ялена або слабопросолена риба; ковбаса; шинка; м’ясні, грибні, рибні консерви

Перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від 2 годин до 4 діб і більше. У переважній більшості випадків від 12 до 24 годин. Клінічна діагностика ботулізму грунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.

Симптоми хвороби: підвищена температура; сухість в роті; ускладнення ковтання; невиразність мови; двоїння в очах; помутніння і опущення повік; м’язова слабкість; запаморочення; нудота і блювання; пронос; здуття живота і запор; ураження м’язів шиї і кінцівок.

Держпродспоживслужба рекомендує відмовитися від вживання в’яленої не патраної риби (особливо в літній період), на яку на законну вимогу споживача суб’єкт господарювання не може пред’явити документи, які б могли підтвердити якість та безпеку продукції.

Не купуйте виготовлених у домашніх умовах в’яленої, копченої, солоної риби, консервів та інших продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі та без супровідних документів.

Перевіряйте термін придатності продуктів та зберігайте чеки.

При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких людей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь