A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

До уваги мешканців громади!

Дата: 02.06.2021 10:11
Кількість переглядів: 357

Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише навколишньому природному середовищу, але й здоров’ю людини. Вона засмічує польові культури, сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки та пасовища, пустирі та інші необроблювані землі.

Цей карантинний бур'ян північно-американського походження відзначається високою життєздатністю і пластичністю, високою насінною  продуктивністю. Цвіте амброзія з серпня по жовтень.  Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч насінин, які зберігають схожість від 5 до 40 років. Пилок амброзії є одним з найбільш агресивних алергенів, який викликає алергічні реакції різного ступеня тяжкості та різні клінічні прояви від легкої нежиті до тяжкої бронхіальної астми. Ніякі інші бур'яни і дерева не мають такого великого спектру впливу пилку на шкіру і слизові оболонки людини. Тому, всі заходи по боротьбі з амброзією мають бути направлені на недопущення утворення насіння, повторного засмічення та зниження його запасів в ґрунті. Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для земельних ресурсів, так і для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх мешканців нашої громади.

Одним із ефективних заходів знищення амброзії на території населених пунктів – скошування рослин амброзії до початку цвітіння або виривання з корінням. Найкращим часом для виривання рослин амброзії з корінням є етап дозрівання молодих дорослих особин. У подальшому виривання не є ефективним, тому що воно буде сприяти перенесенню пилку та насіння амброзії разом із вирваними рослинами, а також з робочим інвентарем, одягом тощо.

Інтенсифікація міжвидової конкуренції, насадження кущів, висівання багаторічних трав, здатних подавляти чисельність амброзії, також є ефективними способами знищення амброзії шляхом затінення фотосинтезуючих органів. Із трав можна висівати  райграс багаторічний,  кострицю червону,  райграс однорічний, кострицю очеретяну, тонконіг лучний.

Разом із скошуванням при боротьбі з амброзією доцільно використовувати гербіциди. В залежності від типу угідь та від цільового використання земель можна застосовувати як гербіциди суцільної дії, так і селективні, спеціалізовані гербіциди, що впливають лише на амброзію та не завдають шкоди іншим представникам фітоценозів. Але, при цьому слід додержуватись вимог щодо застосування гербіцидів у межах населених пунктів, житлових кварталів, територій промислових об’єктів та інших установ. Застосування гербіцидів є найбільш ефективним при обробці ними проростків амброзії висотою до 15 см.

Слід зазначити, що вищезазначені заходи матимуть результат лише при їх систематичному виконанні протягом тривалого періоду.

Згідно зі  статтею 22 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту" утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані зобов’язані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й усі громадяни.

Прибирати та утримувати територію необхідно від межі відведеної земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці або відстань до проїжджої частини вулиці значна – на відстані 20 метрів від межі відведеної земельної ділянки. За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Невжиття заходів по боротьбі з бур’янами відповідно до ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладання штрафу:

- на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.                                           

Лише при реалізації спільних зусиль можливо досягти позитивного результату. Дбайливе відношення кожної людини до навколишнього природного середовища - це великий вклад у його збереження.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь