A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Звернення депутатів Чернігівської селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

Дата: 19.02.2021 16:23
Кількість переглядів: 402

Звернення депутатівЧернігівської селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо ситуації яка склалася у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію

Депутати Чернігівської селищної ради, представляючи інтереси  Чернігівської селищної територіальної громади, висловлюють своє занепокоєння ситуацією, яка склалася у зв’язку з встановлення фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів.

Протягом 2020 року Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою України було прийнято ряд змін до законодавства України, які суттєво вплинули на рівень оплати за спожиту електроенергію для громадян України.

Зазначаємо, що до складу Чернігівської селищної територіальної громади входить 41 населений пункт. Населені пункти громади не газифіковані, відсутнє централізоване теплопостачання, у зв`язку з чим для опалення квартир багатоквартирних будинків, індивідуальних садибних житлових будинків, закладів освіти, культури, охорони здоров’я, бюджетних та приватних організацій, установ використовуються електрообігрівальні прилади. Тому зростання фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів в першу чергу відчули всі мешканці громади, особливо малозабезпечені верстви населення.

На території нашої громади, як і в цілому в країні, зберігається важка епідеміологічна ситуація, спричинена короновірусом COVID-19. Внаслідок епідемії та карантинних заходів поглиблюється криза в економіці. Відчутних збитків зазнають представники малого та середнього бізнесу. Рівень реальних доходів населення є низьким. Крім того, зростає безробіття та рівень бідності, навіть серед працюючих громадян, платоспроможність українських родин погіршилась.

На даний час нашу глибоку стурбованість викликає прийняття Кабінетом Міністрів України постанови від 28.12.2020 № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483», якою встановлено фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів.

До прийняття зазначеної вище постанови Кабінету Міністрів України, тарифи на електроенергію, що відпускається населенню з 01.03.2017 були встановлені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220 ««Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню». Відповідно до зазначеної вище постанови НКРЕКП було встановлені наступні тарифи на електроенергію, що відпускається населенню:

1.       Населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості):

- у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно): за обсяг, спожитий до 3000 кВт. год електроенергії на місяць (включно) - 90 коп. за 1 кВт. год.

2.       Населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості):

-        у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно): за обсяг, спожитий до 3000 кВт. год електроенергії на місяць (включно) - 90 коп. за 1 кВт. год.

3.       Для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії - 90 коп. за 1 кВт. год.

Прийнятою постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 фактично відмінено зазначені вище тарифи, встановлені для побутових споживачів постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220.

За таких умов встановлення фіксованої ціни на електричну енергію для населення перетворюється на чинник дестабілізації ситуації в країні, веде до зростання соціальної напруги. Особливо це стосується таких територій, основним джерелом опалення яких є електроенергія.

Реагуючи на численні  звернення  громадян, враховуючи вищевикладене, з метою недопущення зростання соціальної напруги, звертаємось до:

  • Президента України, як Гаранта Конституції, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з вимогою переглянути постанову Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 . № 483» для повернення в дію тарифів на електроенергію, встановлених для населення постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню» – насамперед для територій, де відсутнє централізоване газопостачання і централізоване теплопостачання та основним джерелом опалення яких є електроенергія.

Влада має захищати інтереси українського народу, керуючись національними інтересами, забезпечувати виконання статті 48 Конституції України, яка гарантує кожному громадянину України право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї.

 

З повагою депутатський корпус Чернігівської селищної ради.

 

Схвалено на 4 черговій сесії

Чернігівської селищної ради

Чернігівського району

Запорізької області

восьмого скликання

19 лютого 2021 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь