ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Як провести новорічні свята екологічно: практичні поради для звичайної родини

Дата: 09.12.2020 09:09
Кількість переглядів: 697

Фото без описуНовий рік на порозі! Знаємо, що проходитиме він без звичної масовості, тому до створення новорічного настрою долучилася і громадська організація «Платформа розвитку». На їхнє запрошення послідовниця руху Zero Waste (Нуль відходів), мінімалістка, коучка та консультантка із впровадження екологічних рішень Любов Грибова прочитала для всіх охочих онлайн-лекцію «Як провести новорічні свята екологічно: практичні поради для звичайної родини». Любов вже багато років живе за принципом збереження ресурсів та поділилася з учасниками заходу інформацією про те, як протягом Новорічних свят зекономити свій час та гроші, ще й вберегти природу. Також спільно обговорили ідеї подарунків, святкового декору, можливість не викидати їжу з новорічного столу.

 

СВЯТКОВИЙ НАСТРІЙ

Любов розповіла про те, що свята у стилі Zero Waste складаються не з численних подарунків і покупок, а з традицій, добрих справ і спільного дозвілля.

А ось її поради, як створити собі новорічний настрій:

Прикрасити оселю чи двір.

Активно провести час за зимовими веселощами (каток, санки, або просто погодувати пташок на природі).

Влаштувати новорічну фотосесію з родиною або друзями.

Погуляти біля головної ялинки селища, села.

Написати листа Діду Морозу.

Подзвонити з відео рідним, які далеко.

Організувати сімейний зимовий пікнік або просто прогулянку.

Створити своїми руками спільно з рідними новорічний декор або листівки.

Написати лист вдячності за минулий рік. Зачитати слова вдячності кожному особисто.

Приготувати фірмову святкову страву разом.

 

ЯЛИНКИ

Лише за один місяць на догоду святу українці знищують близько 500 гектарів зелених насаджень. За офіційними даними, щорічно до новорічних свят в Україні вирубують близько 5 мільйонів ялинок. Важко уявити, скільки ще ялинок українці «добувають» самостійно, а скільки – купують у браконьєрів. Третина ялинок залишаються нерозпроданими і відправляються на звалище ще до Нового року. Решта ж, простоявши в домівках українців близько місяця, відправляються слідом.

Багато хто відмовляється від зрубаних дерев, надаючи перевагу штучним. Але й тут є свої підводні камені. Штучні ялинки складаються з полівінілхлориду, поліпропілену і тонколистої сталі. При їхньому виробництві в атмосферу виділяються дуже багато шкідливих речовин. До того ж, лишається велика кількість відходів, перш за все, пластику. Але, один раз придбавши штучне дерево, родина може використовувати його десятиліттями, тож це значно екологічніше, ніж щороку нищити живу ялинку.

Поганою ідеєю, за словами Любові, є варіант із живою ялинкою у горщику. Передбачається, що спочатку наряджене деревце постоїть у кімнаті, а після свят ви висадите його у садку. Проте 99% таких дерев не приживаються. По-перше, у кімнатах з опаленням надто сухо і дерева починають гинути вже за тиждень, по-друге, січень – не найкращий місяць для висаджування дерев, ну і по-третє, важко вгадати сорт, який приживеться саме на вашому ґрунті.

Як варіант, в Інтернеті є тисячі ідей, як створити ялинку з підручних матеріалів: книг, паперу, ліхтариків, полиць тощо. Безмежний простір для творчості!

 

СВЯТКОВИЙ ДЕКОР

Тут правила дуже прості: використовуйте наявний декор, не використовуйте пластик, декоруйте їжею.

Якщо вже маєте вдома гірлянди чи іграшки, чудово! Використовуйте старі прикраси. Хочете чогось новенького? Зробіть декор самостійно. Для цього підійдуть будь-які підручні матеріали, ідей в Інтернеті також безліч. Любов, приміром, робить іграшки з холодного фарфору. Його рецепт досить простий: 1 склянка харчової соди, 1 склянка крохмалю та 1 склянка води.

І подумайте про те, щоб прикрашати простір тим, що згодом можна з’їсти: цукерками, пряниками, фруктами і цукатами.

 

ПОДАРУНКИ І ПОКУПКИ

Професор Єльського університету Джоель Вальдфогель ще в 1993 році опублікував дослідження, в якому стверджував, що подарунки - нераціональний обмін ресурсами. Люди часто дарують щось, що для одержувача не є цінним, і витрати, які несе одна сторона, не компенсуються вигодою, яку отримує інша. В опублікованій у 2009 році книзі «Чому ми не повинні купувати подарунки на свята» він оцінив економічні втрати від традиції в 25 млрд доларів на рік. У результаті для економіки в цілому новорічні витрати стають «мертвим вантажем».

Зазвичай, ми тягнемо з придбанням подарунків до останнього. Часто це призводить до швидкого вибору та необдуманих покупок на кшталт горнят, шкарпеток, гелів для душу та інших некритично потрібних речей. До того ж, в такому випадку доводиться доплачувати націнки, якими магазини в переддень свята не гребують.

А ще ж запакувати! І це потягне з кишені ще 30-50 грн, які можна було б зекономити, якщо запакувати власноруч. Та й радість від отриманих подарунків затьмарює стрес, який доводиться пережити в їх пошуках. Часто для того, щоб купити подарунок, доводиться кілька місяців економити, що створює додатковий тиск.

Перш ніж купувати якусь річ, Любов рекомендує дати собі відповіді на такі запитання: Чи дійсно ця річ мені потрібна? Чи можу я без неї обійтися? Як вона запакована? Чи є в мене щось зі схожими функціями? Як довго вона буде мені служити? І що з нею станеться в кінці її служби? Що станеться, коли вона перестане мені подобається? Чи зможу я її полагодити? Як я буду за нею доглядати? Чи готовий(а) я витрачати свій час на догляд за цією річчю? Велика імовірність, що після цього вам вже не схочеться купувати те, що здавалося таким необхідним.

А перш ніж розпочати святкові закупівлі, варто зробити кілька підготовчих кроків. Як мінімум – написати список отримувачів, зазначити для кожного суму та напрямки зацікавленості (якщо не впевнені, краще запитайте).

Ось які подарунки дарують один одному прихильники руху Zero Waste:

Враження і послуги (квитки в кіно, театр, концерт, спортивну подію або виставку; активне дозвілля; сертифікат на масаж, косметичні процедури, цікаві навчальні курси та майстер-класи; фотосесію; домашній концерт, спектакль чи інтелектуальну гру).

Смаколики (печиво, пряники, цукерки, джем, мариновані огірки, соуси та інші шедеври консервації, спеції, набір для глінтвейну, чай, кава, фруктові чіпси, пастила, мед, маринований сир, ароматизована олія, вино, наливка, оцет, сік).

Екологічні засоби у дружньому пакуванні (мило, скраб, маска, бальзам, сіль для ванни, масажна олія, ароматичні свічки).

Електронні подарунки (це для тих, хто купує собі щось на онлайн-сервісах).

 

ЇЖА

Кожна друга українська родина викидає їжу під час новорічних свят! ГО ReThink наводить наступні факти про продовольчі відходи:

- 1,3 млрд т їжі на суму понад 1 трильйон євро викидається щороку; якби викинута їжа була країною, вона була б третьою у світі за викидами вуглекислого газу, після США та Китаю;

- 30% с/г земель та 25% прісної води використовуються для виробництва їжі, котра ніколи не буде спожитою; кількістю їжі, що викидається у Європі, можна було б нагодувати 200 млн голодуючих;

- у середньому ми втрачаємо 45% овочів та фруктів, 35% риби та морепродуктів, 30% зернових, 20% м’яса та молочних продуктів.

Отже, щоб не долучатися до переліку людей, які викидають їжу, важливо правильно розрахувати її кількість. Любов пропонує робити це так:

Банкет (на 1 особу): холодні закуски (сири, овочі, м’ясні делікатеси) – 350-400 г, салати – 200 г, гарячі закуски – 100 г, стейки, відбивні, печеня – 250 г, гарнір – 150 г, фрукти – 200 г, десерт, торт – 150-200 г. На перший погляд – не так і багато для звичного новорічного столу. Але врахуйте – це 1,5 кг їжі!

Фуршет: холодні закуски – 5 видів, салати – 2-5 видів, гарячі страви (піца, пироги, запіканки, шпажки, рулети) – 1-3 види, десерти – 2-3 види по 150 г кожен.

І важливі поради: більше порцій – менше страв, менші тарілки краще великих (чиста психологія, на меншій тарілці здається, що їжі більше), робіть страви-конструктори (особливо актуально для дітей, які якийсь один із інгредієнтів, але в кожному салаті, не їдять).

Правила подавання страв:

- заправляйте та подавайте салати невеликими порціями;

- гаряче подавайте із запасом 1-2 порції, а залишок одразу поставте до холодильника;

- ставте на стіл 1-2 тарілки з нарізкою, а все інше залиште у контейнерах у холодильнику ОКРЕМО кожен вид;

- для десертів оберіть рецепти із довгим терміном зберігання;

- інгредієнти для десертів зі свіжими фруктами або вершками підготуйте заздалегідь;

- про запас можна приготувати страви, що довго зберігаються напівготовими.

Як довго можна зберігати їжу з новорічної ночі?

Салати. Майонезні салати на новорічному столі важливо з’їсти за три години! Потім вони псуються при кімнатній температурі. В холодильнику свіжі майонезні салати можуть зберігатися до 12 годин. А що ж з не заправленими салатами? Строк їх придатності визначається інгредієнтами з найменшим строком придатності. Відварене м'ясо або птиця – 24 години, морепродукти і риба - 18 годин.

М’ясні страви. Якщо вони простояли на столі до ранку – то їсти їх вже небезпечно. У холодильнику жирні страви з м’ясом або птицею зберігаються до 2 діб, якщо були поставлені туди ще гарячими і зберігалися на найхолоднішій полиці.

Консерви та ікра. Відкриті консерви треба спожити одразу, а для зберігання у холодильнику перекласти у скляну баночку. Це подовжить їх безпечність до 24 годин, а у випадку ікри – до трьох днів.

Студень, драглі, холодець. М’ясний бульйон зберігається у холодильнику одну добу, як і варене м'ясо. І холодець не виключення. Зберігати студень у холодильнику вже після його перебування на столі – небезпечно.

Фрукти та десерти. Нарізані фрукти зовсім не зберігаються, особливо солодкі: яблука, банани. Покупні солодощі містять консерванти, тому зберігаються 3-5 днів, але домашні рекомендують з’їсти протягом доби, а якщо вони зі свіжими фруктами або ягодами - то одразу.

Правила заморожування/розморожування продуктів:

- заморожуйте охолоджені у холодильнику страви;

- використовуйте контейнери і банки;

- за добу можна заморозити 1 кг продуктів на кожні 8 л об’єму холодильника;

- бланшуйте овочі перед заморожуванням;

- не можна заморожувати сирі картоплю, салат, огірки, кабачки;

- підпишіть контейнери;

- розморожувати готові страви краще повільно у холодильнику;

- напівфабрикати краще ставити у холодну духовку;

- повторно не заморожувати;

- навіть у заморожених страв є термін придатності!

 

ПЕРЕДНОВОРІЧНА МЕТУШНЯ

Передноворічна метушня виснажує більше, ніж приготування страв та святкове декорування. Любов наводить прості кроки, які допоможуть зберегти нерви та сили і почуватися щасливим, святкуючи Новий рік.

Розплануйте свої візити заздалегідь. Можливо, зважаючи на карантин, варто обмежитися телефонними дзвінками.

Розподіліть генеральне прибирання на кілька етапів та залучайте допомогу.

Розподіліть свій вільний час на справи та відпочинок.

Дотримуйтесь списків: подарунки, меню, справи.

Звертайте увагу на строки придатності товарів.

Перед покупками перекусіть та налаштуйтеся.

Беріть тільки заплановану суму грошей.

Читайте етикетки та перевіряйте чеки.

Сконцентруйтеся і не поспішайте.

Знайдіть час на добрі справи, час для підсумків і вдячності.

Бережіть своє здоров’я.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь