Зверніть увагу! Пташиний грип!
Грип птиці - це гостре висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням органів дихання та травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин.
Джерело інфекції –хвора й перехворіла на грип птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції.
Основний шлях передачі повітряно-крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі, чханні.
Фактори передачі збудника – інвентар, транспорт, яйця, пір’я, боєнські відходи, забруднені водойми.
Симптоми пташиного грипу– пригнічення, хрипи, діарея, посиніння слизових оболонок, гребня, сережок, порушення координації, викривлення шиї та голови.
Інкубаційний період хвороби 2 - 7 днів, тривалість хвороби 2 - 25 днів, смертність до 90 % всього наявного поголів’я птиці.
Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено!
Щоб знизити ризик зараження птиці власникам необхідно:
Дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці). Виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, синантропними птахами;
Утримувати різні види птиці окремо.
Дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
Проводити двічі на тиждень ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень. Сідала, гнізда та вхід до пташника необхідно побілити свіжегашеним вапном. Проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом.
Здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів
Не купувати сире м’ясо птиці та яйця на стихійних ринках. Завжди мити руки з милом після контакту з сирим м’ясом птиці або яйцями. Перед вживанням яєць потрібно ретельно мити шкаралупу мильною водою.
При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново звернутися до спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує населений пункт Чернігівського району.
Чернігівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області