A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Віталій МАНИЧ: Ми розробили дві унікальних медичні програми, щоб підтримати медиків, які працюють в зоні ризику

Дата: 27.11.2020 12:32
Кількість переглядів: 1697

Фото без описуПитання коронавірусу сьогодні у всіх на вустах. Тому як ніколи актуальним стало питання підтримки медиків та медичних закладів, що діють на нашій території. Про те, як питання надання медичної допомоги вирішуються у нашій ОТГ, розповідає голова громади Віталій МАНИЧ.

 

- Віталію Олександровичу! Що Ви можете сказати про ситуацію, що склалася сьогодні в громаді у зв’язку зі збільшенням захворюваності на коронавірус?

- Нині непростий час для жителів нашої громади, та й усієї планети загалом. Коронавірус став справжнім для нас випробовуванням. І ми всі розуміємо, що в такі складні часи усі, хто працює в галузі медицини, сумлінно виконуючи свої обов’язки, першими опинилися на лінії удару хвороби. Я щиро вдячний усім нашим лікарям, середньому і молодшому медичному, немедичному персоналу, які продовжують самовіддано лишатися на передовій у боротьбі з COVID-19. Підтримати у цьому медиків може кожен із нас – відповідально дотримуючись правил карантину, не нехтуючи засобами захисту, соціальною дистанцією.

І окремо хочу звернутися до всіх жителів – якщо людина захворіла на коронавірус, це не привід ставитися до неї з неповагою чи утискати права, вішати ярлики. Дуже прошу ставитися до людей, які опинилися заручниками COVID-19, із розумінням. По-перше, вони захворіли не з власної волі, а по-друге, якою б небезпечною не була хвороба, це загалом грип, яким так чи інакше хворіє кожен. Зрештою це може призвести до того, що люди боятимуться звертатися до лікаря, а це в даній ситуації – найнебезпечніше.

- Чи можуть хворі на COVID-19 отримувати лікування у медичних закладах громади?

- Ні для кого не є секретом, що наша лікарня не визначена опорною для хворих на COVID-19. Але жителям Чернігівської громади допомога надається у повному обсязі обома нашими медичними установами.

Оскільки у жителів часто виникають питання щодо забезпечення медичних закладів, обсягів надання допомоги, хочу роз’яснити, яку участь у забезпеченні медичної галузі ОТГ беруть держава та селищна рада.

Відповідно до роз’яснень Міністерства охорони здоров’я, людина, яка почувається недобре, має звернутися до первинної медичної ланки, тобто – до Центру первинної медико-санітарної допомоги, свого сімейного лікаря. Питанням обстеження хворих на коронавірус тут займається мобільна бригада, роботу якої оплачує Національна служба здоров’я України. Але, враховуючи ризик, з яким мають справу працівники, для них на доплату до заробітної плати з бюджету ОТГ було виділено 100 780 грн на листопад і грудень.

- А як щодо роботи вторинної медичної ланки?

- У непростих умовах працює і районна лікарня. Щоб знизити ризики, у 2020 році для цієї установи з бюджету ОТГ було скеровано 885 085 грн. За ці кошти купується, зокрема, кисень для хворих і реагенти для проведення діагностування пацієнтів.

Крім того, за бюджетні кошти для обох медичних закладів закуповуються деззасоби, засоби індивідуального захисту, спеціальні пробірки для ПЛР-тестування пацієнтів. За кошти бюджету закуповуються і паливно-мастильні матеріали, що дозволяє забезпечити вчасну доставку біоматеріалу до лабораторного центру для діагностування коронавірусу, виїзди лікарів до пацієнтів та на прийоми на території старостинських округів.

- Як громада забезпечує надання жителям екстреної медичної допомоги?

Аналізуючи ситуацію, до якої призвела наші медичні установи запроваджена державою реформа, ми зрозуміли, що мешканці громади лишилися без надання екстреної медичної допомоги. Це неприпустима ситуація! Тому селищна рада доклала всіх можливих зусиль, щоб створити в лікарні приймальне відділення, повністю взявши його на утримання. Відтак, розроблено Програму забезпечення діяльності приймального відділення, у якій, зокрема, мова йде також і про відшкодування оплати роботи медичного персоналу, водіїв, виклики лікарів для консультації, роботу лабораторії та рентгенографії. Загалом вартість роботи цього відділення на три місяці складає 575 тис. грн (зрозуміло, що левова частка цих коштів йде на оплату праці медичного та немедичного персоналу і персоналу діагностичної групи). Цією ж програмою фінансується придбання медичних товарів для надання невідкладної допомоги жителям громади. Річний бюджет утримання відділення складає майже 2 млн. грн, але надання невідкладної допомоги нашим жителям – одне з першочергових завдань громади.

- Серед населення точаться думки, що можливо наразі було б доцільно відкрити інфекційне відділення?

- Ми розглядали цей варіант. Але маємо одну непереборну проблему – відсутність потрібної кількості лікарів. Тобто, відчинити саме приміщення, яке ми, до речі, підготували, не проблема. Але хто там буде лікувати? Лікар – це основа існування медичної галузі на будь-якій території. У нас же був такий період, коли «в строю» лишилося тільки два спеціаліста, інші або пішли на лікарняний, або взяли відпустку за власний рахунок. Саме забезпеченість лікарями у першу чергу враховувала Національна служба здоров’я України при укладенні контрактів із нашою лікарнею.

- Чи підтримує місцева влада фінансово медичні заклади та їхніх працівників у зв’язку зі збільшенням випадків захворювання на COVID-19?

- Коли рівень захворюваності жителів громади на коронавірус став стрімко збільшуватися, селищна рада розробила так звану «антиковідну» програму. І хоча оплата праці медичних працівників не є компетенцією органів місцевого самоврядування, ми розуміли, що маємо підтримати медиків, які ризикують наразі найбільше. Відтак у межах наявних коштів ми передбачили гроші для доплати до заробітної плати працівникам наших медичних установ додатково до тих коштів, які виплачуються НЗСУ за окремим контрактом (держава доплачує до заробітної плати 70% - лікарям, 50% - середньому медперсоналу, 30% - молодшому). Але, розуміючі, що наші медики також працюють з хворими на COVID-19, щоб додатково їх простимулювати, обом медичним підприємствам з бюджету ОТГ було виділено 248 500 грн. Ці кошти керівники закладів будуть скеровувати на доплату медикам у залежності від участі останніх у лікуванні пацієнтів, у яких діагностовано коронавірус.

Ці дві медичні програми - Програма забезпечення діяльності приймального відділення та «антиковідні» - на сьогодні є унікальними, оскільки жодна інша ОТГ нашої області не працює ще в такому форматі. Загалом фінансування медичних програм у 2020 році з місцевого бюджету склало 4 174 605 грн.

Відповідно, повністю з бюджету громади оплачуються всі комунальні платежі обох медичних установ (у 2020 році – 1 211 280 грн).

Але селищна рада, у свою чергу, запровадила максимальний контроль за використанням бюджетних коштів. Нині ми, так само, як і держава, оплачуємо не ліжкодні, а платимо за надані послуги населенню. Я розумію, що це викликає незадоволення деяких працівників. Але, я вважаю, цей підхід правильний і від нього, зрештою, виграють усі – пацієнти, які отримуватимуть якісніші послуги, та лікарі, які хочуть працювати та, відповідно, отримувати за це гідну винагороду.

- Чи були спроби залучити для потреб медзакладів позабюжетні ресурси?

- Крім фінансування медичних програм, селищна рада проводить систематичну роботу із залучення додаткових позабюджетних коштів для медичних установ. Так, у 2020 році я домовився з депутатом Запорізької обласної ради Олексієм Бєліковим щодо виділення коштів з його депутатського фонду на потреби нашої лікарні. На ці кошти придбано засоби індивідуального захисту для первинки (60 тис. грн) та медичне обладнання для лікарні, зокрема, і переносний рентгенапарат (понад 460 тис. грн), який розміщено у приймальному відділенні.

Постійно ведеться робота з нашими партнерами – GIZ. Протягом цього року один проєкт по холодовому ланцюгу вже на стадії завершення, ще один масштабний проєкт, розрахований на три роки, розпочато. Підписано Меморандум про співпрацю з Українським фондом соціальних ініціатив щодо модернізації будівлі поліклініки.

Оскільки селищна рада вже тривалий час співпрацює з міжнародними фондами, такими як ULEAD, «Карітас», ми отримуємо від них підтримку у вигляді медичних засобів захисту, санітайзерів, термометрів, що дозволило покращити оснащення медзакладів. Наразі чекаємо отримання надважливої у сучасних реаліях речі – кисневого концентратору, що нині є дефіцитом в Україні.

Також хочу щиро подякувати керівникам сільгосппідприємств, які також перераховували кошти, завдяки чому вдалося додатково підтримати медиків та закупити медикаменти для лікарні. Це – СВК «Світанок», «999», СТОВ «Токмачани», СВК «Просторі лани» та інші члени благодійного фонду «Наш край – Чернігівський район Запорізької області», фермерське господарство «Колос», СФГ «Україна», СВК «Новомихайлівський», ТОВ «Україна-Новоказанкувата», ф/г «Годлевський», ФОП «Будовська» й інші небайдужі підприємці. Загалом за їхньої участі рахунок лікарні поповнився на 136 тис. грн.

- Тобто, наші медичні заклади та медпрацівники оснащені достатньо?

- Усі лікарі та середній, молодший персонал оснащені відповідно до медичних протоколів. Значною мірою це залежить від того, де людина працює: хтось забезпечується лише масками та рукавичками, а хтось – повним медичним спорядженням. Медичні протоколи досить жорсткі, і, відповідно, керівники медустанов громади їх максимально дотримуються.

- Люди, зокрема, і самі медичні працівники, ширять чутки, нібито лікарню планують закрити. Чи правда це?

- Інколи ми чуємо тривожні думки що лікарню планують закрити. Насправді уже зараз я можу запевнити, що для вибудови ефективної системи надання медичних послуг населенню на території нашої громади зроблено чимало. І ця робота триває. Уже пройдений визначений державою шлях з реформування медичних установ в комунальні некомерційні підприємства, витрачено багато ресурсу з місцевого бюджету на оновлення матеріально-технічної бази. Ми зі свого боку зробили все від нас залежне, щоб не лише зберегти, але й максимально підтримати медичні установи. І тепер уже саме від їхніх працівників залежатиме, наскільки якісно вони надаватимуть послуги, як будуть ставитися до пацієнтів та які умови для них буде створено. Хотілося б, щоб і наші мешканці із задоволенням зверталися до медичних установ громади, отримували якісні послуги на місці. Бо саме це зумовлюватиме затребуваність послуг наших установ і, відповідно, їх оплату, оскільки реформа визначила, що «гроші тепер ходять за пацієнтом». Тобто, наші медичні установи житимуть і розвиватимуться лише тоді, коли самі створять умови, за яких до них прийдуть на лікування люди. Від цього виграють усі: медики отримають фінансування, а пацієнти – якісні послуги та гарне ставлення. Зрештою, так робить увесь цивілізований світ.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь