Заходи профілактики гострого респіраторного захворювання, спричиненого COVID-19, на підприємствах, в установах, організаціях
Для профілактики захворювань, спричинених новим коронавірусом, слід дотримуватись стандартних рекомендацій:
1. Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
2. Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.
3. Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.
4. Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.
5. Під час кашлю та чхання необхідно прикривати рот і ніс паперовою хустинкою; уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.
6. Якщо людина має підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше необхідно звернутись до лікаря та повідомити йому про попередні історії подорожей.
7. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.
8. Дотримання особистої гігієни, санітарно – гігієнічних вимог у службових приміщеннях: параметрів регламентованого мікроклімату з проведенням частого провітрювання приміщень (кожні 3 години по 15 хвилин та впровадження в кінці робочого дня додаткового вологого прибирання із використанням дезінфікуючих засобів з наступним провітрюванням приміщень; проведення обробки поверхонь, місць контакту рук (ручки дверей, місця сидіння, раковини, інформаційні стійки тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції.
9. Проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи зі співробітниками щодо доцільності ведення здорового способу життя для підвищення загальної опірності
організму.
10. Забезпечення усіх санітарних приміщень засобами гігієни рук (мило рідке/брускове) для дотримання ними правил особистої гігієни.
11. Забезпечення наявності у загальнодоступних місцях (на інформаційних стендах, табло тощо) інформації (пам'яток) з профілактики актуальних інфекцій.
12. Створити необхідний запас мийних і дезінфекційних засобів (із розрахунку: для роботи протягом 1 місяця).