A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Тестування на коронавірус у Чернігівці: що треба знати

Дата: 12.08.2020 08:50
Кількість переглядів: 1935

Фото без описуШановні мешканці громади! Якщо вам потрібні довідки про проходження ПРЛ-тестування, звертайтеся до сімейних лікарів не в останній перед госпіталізацією день, а завчасно, хоча б за тиждень, тому що всі ПЛР-тести з Чернігівки направляють у Запорізький обласний лабораторний центр, адже для отримання результатів, звичайно, потрібен час, а медичний транспорт щодня в Запоріжжя не курсує. Для зручності пацієнтів у Чернігівському Центрі ПМСД для ПЛРтестування буде виділено окремий день.

Також повідомляйте своїх сімейних лікарів про необхідність ПЛР-тестування,
щоб дізнатися про найближчу дату забору, перш ніж їхати в Центр ПМСД. Лікарі, зі свого боку, збиратимуть, опрацьовуватимуть цю інформацію та повідомлять пацієнтів про дату проведення тестування в Чернігівці.

До речі, у Центрі наявні всі необхідні засоби для забору відповідного біоматеріалу.

ІФА-тестування проходять особи, яким потрібна планова госпіталізація, але які не входять до вказаної вище групи ризику. Однак цей тест – не безкоштовний. Для ІФА-тестування необхідні відповідні лабораторні умови і спеціальне обладнання, яких у Чернігівці немає. На сьогодні мешканці громади мають можливість здати кров для ІФАтесту для дослідження в лабораторії «БРайт-Біо» щочетверга в Чернігівці в поліклініці в кабінеті №16. Ціна аналізу – 221 грн. Результати надходять у понеділок. Експрес-тестування в медичних закладах не проводиться, бо вірогідність таких тестів низька. Саме через низьку ймовірність правильного діагнозу в Україні, як і в багатьох інших країнах, їх прибрали з протоколів діагностики коронавірусної інфекції.

Головне - не панікувати, зберігати спокій, бо на фоні послаблення карантинних заходів єдиним заходом профілактики на даний час є дотримання маскового режиму, соціальної дистанції та гігієни рук.

Якщо у вас такі симптоми, як кашель, підвищена температура, утруднене дихання, протягом 14 днів ви перебували у країні, де зафіксовано COVID-19, невідкладно зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Якщо температура тіла підвищиться вище 38 градусів, з’явиться сухий кашель, утруднене дихання або ядуха – негайно викликайте «швидку» допомогу.

ДОВІДКА: В Україні на сьогодні, аби дізнатися, чи є або була в людини коронавірусна інфекція, визначили два способи: здати тести полімеразної ланцюгової реакції – ПЛР та імуноферментний аналіз – ІФА.

ПЛР-тест виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал. Біологічний матеріал для дослідження беруть із дихальних шляхів (носоглотки). Саме тест методом полімеразної ланцюгової реакції в Україні рекомендований МОЗ для підтвердження діагнозу COVID-19.

ІФА-тест виявляє комплекс «антиген-антитіло», який виробляється, коли організм уражений вірусом. ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M (ідеться про гострий процес захворювання) і G (означає, що людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання). Для його дослідження беруть кров із вени.

Якщо буде позитивний результат ІФА-тесту, то це додаткова підстава для ПЛР-тесту.

В обох випадках біологічні матеріали для дослідження на коронавірус беруть медики або працівники лабораторій. Самостійно, у домашніх умовах цього робити не можна.

В Україні чітко визначені категорії, кому проводять тестування методом ПЛР на коронавірус безкоштовно. Отже, безкоштовно ПЛР-тест роблять особам, які мають симптоми коронавірусної інфекції, особливо, які мають підвищену температуру тіла (вище 38 градусів), що погано піддається корекції, і підпадають під визначення «епідеміологічно пов’язаного випадку». Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря або у «швидку». За потреби, медик призначить проходження тесту. Окрім того, безкоштовно тести роблять людям, які мали близькі контакти з підтвердженими хворими на COVID-19, нещодавно перехворіли на пневмонію або потребують термінового планового стаціонарного лікування і належать до імунноослаблених осіб: онкохворі, ВІЛ-інфіковані.

ПЛР тестування проводять також медпрацівникам один раз на два тижні і працівникам Нацполіції. Зразок матеріалу для дослідження беруть зі слизової оболонки носа людини й досліджують виключно у референс-лабораторіях.

Сьогодні це «золотий стандарт» визначення інфекції у хворого: метод забезпечує майже 100%-ву достовірність результатів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь