ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Голова громади Віталій МАНИЧ: «Чи буде наша ОТГ з якісною водою та без стихійних смітників великою мірою залежить від активності і доброї волі жителів»

Дата: 19.06.2020 11:53
Кількість переглядів: 845

Фото без описуДва питання, які найбільше хвилюють жителів громади - проблеми з водопостачанням і несанкціоновані смітники в населених пунктах. Про те, як ці проблеми вирішуються селищною радою, розповів під час брифінгу зі ЗМІ голова громади Віталій Манич.

- Чому проблема водопостачання в селищі з кожним сезоном стає все відчутнішою?

- Це дійсно так. Не зважаючи на те, що із наявних свердловин підіймається необхідна кількість води, по факту користувачами сплачується менше ніж за половину. Приміром, у травні було піднято зі свердловин 13700 кубів, сплачено ж населенням за 5728 кубів. Виходить, що по суті понад дві тисячі машин води зникло в нікуди! Через це комунальне підприємство несе значні збитки та не може модернізувати систему. Особливо відчутні перебої з водою наприкінці весни та влітку, коли починаються масові поливи. Хтось використовує водогін по повній, а до декого, особливо до мешканців квартир у верхніх поверхах багатоповерхівок, вода не доходить взагалі. При цьому, якби не було фактів безконтрольного розкрадання води, наявних у громаді потужностей вистачило б для того, щоб усіх абонентів забезпечити питною водою хорошої якості, підключити додатково вулиці.

- Як наразі вирішується ця проблема?

- Створено комісію, що розпочала патрулювання з метою виявлення фактів незаконної врізки в систему, використання пристосувань, що унеможливлюють коректну роботу лічильників. Порушники будуть відключені від водопостачання та муситимуть сплатити суттєвий штраф – від 20 до 56 тисяч гривень залежно від діаметру труби.

- А якщо хтось із жителів схоче «узаконити» врізку?

- Якщо хтось бажає добровільно узаконити нелегальне підключення, ми готові йти на зустріч. До кінця червня Усі жителі селища, які самовільно підключились до мереж центрального водопроводу та каналізації без відповідного оформлення, можуть звернутись до КП «Чернігівське ВУЖКГ» для узаконення нелегального підключення. Штрафні санкції та стягнення застосовуватись не будуть! Для цього запрошуємо всіх бажаючих звернутися до КП «Чернігівське ВУЖКГ» для підключення до водопровідних чи каналізаційних мереж та для укладання договору.

- Як іще до вирішення питання неякісної води можуть долучитися жителі?

- Ми розуміємо, що впоратися із ситуацією лише силами органів влади неможливо. Тут вкрай потрібні розуміння і підтримка населення. Якщо хтось знає або підозрює факти розкрадання води з мережі, просимо повідомити анонімним номером 0664507202 для проведення перевірки. Лише так ми зможемо відновити коректну роботу системи водопостачання та забезпечити жителів, які сумлінно сплачують цю послугу, якісною водою, а також інших жителів, які ще не підключені до мережі.

- Ще одна болюча тема – сміття. Що може посприяти у вирішенні цієї проблеми?

- Останнім часом велика кількість звернень до селищної ради від жителів стосується проблеми засмічення населених пунктів громади, появи стихійних сміттєзвалищ. Ми робимо всі можливі кроки, які залежать від нас: розроблено та затверджено схему санітарної очистки громади, маємо офіційний полігон, площі якого вистачає для обслуговування усіх населених пунктів громади. Є комунальне підприємство, яке технічно готове обслуговувати жителів. Але це те питання, яке селищна рада не зможе вирішити самотужки, без допомоги та залучення мешканців. Найдієвішою можливістю зменшити кількість стихійних сміттєзвалищ є організація регулярного вивезення твердих побутових відходів на полігон, для чого власники домоволодінь мають укласти відповідні договори з КП. Бо це неправда, коли мешканці домів говорять, ніби не мають сміття. Вже давно підраховано, що людина на день продукує до 1,5 кг твердих побутових відходів. Частина з них органічні та можуть бути утилізовані в самому господарстві. Але є ї такі відходи, які треба вивозити на полігон: це поліетилен, упаковки, зламані іграшки, пластик тощо. Усе це збирається в мішки та вивозиться на найближчий смітник. Так, мішок до мішка, за рік назбируються тони сміття, підняти яке з землі вже коштує тисячі гривень!

- Яких населених пунктів зараз стосується питання укладання договорів? Бо, по суті, сміття ж централізовано вивозять лише у Чернігівці, Новополтавці і станції Верхній Токмак.

- 17 квітня проведено конкурс з визначення виконавця послуг по вивезенню побутових відходів у межах смт Чернігівка, селищ Верхній Токмак Перший, Верхній Токмак Другий, сіл Пірчине, Могиляни, Чернігово-Токмачанськ, Новополтавка, Зоря, Верхній Токмак. 7 травня такий же конкурс відбувся для сіл Новоказанкувате, Крижчене, Петропавлівка, Богданівка, Бойове, Замістя, Зелений Яр, Мокрий став, Нижній Токмак, Владівка, Степове, Ільїне, Калинівка, Олександрівка, Тарасівка, Новомихайлівка, Обіточне, Салтичія, Просторе, Довге, Квіткове, Розівка, Стульневе, Кам’янка, Широкий Яр, Балашівка, Благодатне, Ланкове, Хмельницьке, селищ Красне, Стульневе. Тобто наразі у систему вивезення ТПВ включено всі населені пункти громади. Переможцем конкурсу стало КП «Чернігівське ВУЖКГ», з яким населення має укладати договори на вивезення сміття.

Тобто уже зараз може здійснюватися вивіз ТПВ з кожного із населених пунктів нашої громади. Але комунальне підприємство не зможе направити техніку в село, де договори на вивезення сміття мають одне-два домоволодіння. Це нерентабельно. Відтак знову ж повертаюся до того, що від активності жителів буде залежати, чи зайде централізований вивіз сміття в їхній населений пункт.

- Чи передбачається покарання для тих, хто відмовляється укладати договір на вивезення сміття?

- Найближчим часом селищною радою планується залучити до роботи інспектора з благоустрою, який матиме право накладати штрафи на господарів домоволодінь, що відмовляються укладати договір (відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, він становить від 340 грн до 1360 грн для фізичних осіб, від 850 грн до 1700 грн - для юридичних). Але більшість кроків, зокрема, і фінансові стягнення, будуть неефективними, якщо в процес організації централізованого вивезення сміття з сіл та адмінцентру не долучаться самі жителі. Саме від активності мешканців великою мірою буде залежати санітарний стан населених пунктів. Тобто, чим більше домовласників укладуть договори, тим менше стихійних звалищ виникатиме в населених пунктах, оскільки поповнюють смітники саме жителі приватного сектору. І це сміття, зрештою, все опиняється у наших балках і річках.

- Скільки коштуватиме вивезення сміття для жителів різних населених пунктів?

- Нині на території усієї громади діє єдиний тариф на вивезення ТПВ. Для мешканців квартир він становить 13,45 грн з ПДВ з однієї особи на місяць, для власників приватних будинків – 14,41 грн.

- А що робити з відходами з садів і городів? Бо спалювати не можна. Чи вивозитимуть також опале листя, траву?

- Наразі у тариф комунального підприємства не включено цей вид робіт. Окремо можна замовити лише вивезення будівельних відходів. Але я бачу хороший вихід – компостування. Наша громади, до речі, є учасницею проєкту «Не пали - компостуй», який реалізується UNDP Ukraine/ПРООН в Україні спільно з Центром Розвитку Інновацій. Всі, кому цікаві подробиці, телефонуйте номером 9-13-80, за яким спеціаліст селищної ради детальніше розповість про цю ініціативу.

- Чи готові сільгоспвиробники долучитися до вирішення на місцях проблеми з ліквідацією стихійних смітників?

- Головне для нас зараз, щоб комунальне підприємство зайшло в села та було організовано централізований вивіз сміття. Тоді буде сенс зайнятися прибиранням сміттєзвалищ. І з попереднього досвіду скажу – сільгоспвиробники та підприємці ніколи не відмовляються допомогти в таких справах, надають техніку, людей, за що я вдячний.

- Куди можуть звернутися люди для укладання договорів з комунальним підприємством?

- Для цього можна звернутися безпосередньо до КП «Чернігівське ВУЖКГ» (смт Чернігівка, вул. Набережна, 16) або до в.о. старости відповідного старостинського округу. Довідки - телефонами 0661566938 (Андрій Володимирович), 9 18 44


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь