A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ГРОМАДИ!!!

Дата: 20.05.2020 13:13
Кількість переглядів: 520

Виконавчий комітет Чернігівської селищної ради повідомляє, що спалювання сміття, сухої трави, опалого листя, є дуже шкідливим для  здоров’я  людей та навколишнього середовища. Навесні та восени спостерігається найбільша кількість випадків спалювання сухої рослинності. Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. Не кожен знає, що тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів чадного газу (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому, без доступу кисню, листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Спалювання сухостою та листя – заборонене законом і в разі його порушення передбачена адміністративна, а в деяких випадках і кримінальна відповідальність.

Несанкціоноване спалювання листя та сміття відповідно регулюється статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів), що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень.

Крім того, згідно ст.245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність. Так, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800 грн. та 153000 грн. відповідно) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Керівництво виконавчого комітету звертається з проханням не палити сміття, суху траву, листя під час прибирання. Альтернативним шляхом утилізації опалого листя є його компостування. Компост використовується в якості добрива біологічного походження, яке не має шкідливого впливу для людей та навколишнього середовища. 

З метою недопущення спалювання сухої рослинності, та притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, на території громади здійснюються перевірки представниками органів поліції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь