A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

За що можуть оштрафувати під час карантину?

Дата: 08.04.2020 16:49
Кількість переглядів: 485

Верховна Рада ввела адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі. Штраф за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічни правил і норм - від 17 тис. до 32 тис. гривень. 

За що можуть оштрафувати під час карантину?

У супермаркетах, аптеках, продуктових магазинах тощо:

Власників магазинів штрафуватимуть за недотримання обов’язкової 3-метрової дистанції між клієнтами та відсутність у персоналу респіраторних масок та антисептиків. Накладати штрафи на клієнтів, які порушують правила дистанції, фактично неможливо, адже це складно довести. Окрім того, саме адміністрація закладу має слідкувати за дотриманням правил карантину. Порушенням також вважається одночасне перебування у приміщенні закладу більшої кількості клієнтів ніж це дозволено.

На вулиці:

Поки в Україні не ввели режим надзвичайного стану, вас не можуть покарати, якщо ви вийдете на вулицю без крайньої потреби чи будете без маски або рукавиць. Однак якщо вирішите, що карантин – це час для посиденьок і зберетесь компанією більше 10 людей, вас матимуть право оштрафувати за це (або просто розігнати, якщо натрапите на доброго поліцейського).

На роботі:

Вашого роботодавця можуть покарати, якщо він звільнить вас під час карантину або відмовиться відправити у неоплачувану відпустку. Штраф за незаконне звільнення становить до 51 тис. грн. Окрім того, керівників великих підприємств, заводів, можуть оштрафувати за недотримання санітарних норм, незабезпечення працівників масками або за перебування на роботі людини з ознаками ГРЗ.А за що буде кримінальна відповідальність?

За порушення карантину також передбачена кримінальна відповідальність за ст. 325 ККУ (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Покарання за цією статтею передбачає штраф від 17 до 51 тис. грн, арешт до шести місяців чи обмеження волі до трьох років.

Кримінальна відповідальність поширюється на випадки, коли недотримання правил карантину призводить до поширення хвороби. Наприклад, порушенням закону може бути ситуація, коли людина з підозрою на коронавірус порушує правила домашнього карантину чи покидає місце обсервації і контактує з іншими людьми. Якщо ж порушення карантину призвело до тяжких наслідків (наприклад, масового захворювання людей) чи смерті людини – то за це уже передбачено від 5 до 8 років тюрми.

Якщо хтось прийде в супермаркет чи аптеку і буде там кашляти?

У законі, постанові та рішеннях комісії ТЕБ і НС про карантин не прописане покарання за такі дії. Однак адміністрація закладу може відмовитись обслуговувати такого клієнта та попросити його покинути приміщення, якщо це передбачено внутрішніми правилами. Варто додати, що дотримання 2-3-метрової дистанції між людьми значно зменшує ризик поширення хвороби навіть, якщо людина кашляє чи чхає.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь