A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Віталій Манич: Головне в роботі громади – люди

Дата: 27.12.2019 10:33
Кількість переглядів: 597

Завершився зовсім непростий, напружений, 2019 рік Чернігівської об’єднаної територіальної громади. Напередодні свят селищний голова Віталій Манич розповів про здобутки, складнощі року, що минає.

- Віталію Олександровичу, які перші позитивні «ластівки» вже можна відзначити?

- Одразу зазначу, що мова не йтиме про цифри. Про них можна буде дізнатися під час річного звіту. Та й більшість пересічних громадян графіки, прибутки, видатки не хвилюють. Я радше говоритиму про речі, які можуть безпосередньо побачити та відчути мешканці наших населених пунктів. Бо головне завдання нашої команди – побачити кінцевого споживача послуг. На це й спрямовуємо роботу всієї команди та фінансові ресурси.

Найприємнішим наразі, для мене особисто, є підвищення активності самих жителів. Тепер ми бачимо готовність людей самим включатися в зміни. Все більше охочих подати проєкт на Бюджет участі та залучити кошти на свої маленькі ідеї в село чи селище. З 12-ти минулорічних проєктів 11 уже повністю реалізовано, останній – на стадії звершення.

Ще один хороший приклад – створення вуличних комітетів. Маємо вже наразі два таких об’єднання, поки що лише в Чернігівці.

- Чи громада виживає лише на власні доходи?

- Ми би багато чого не змогли реалізувати, якби покладалися лише на свої ресурси. Для довідки, сума залучених в цьому році коштів – це майже 15 мільйонів гривень. Вони були витрачені для того, щоб покращити стан послуг, що надаються населенню. Тобто, це не якісь абстрактні мільйони, а цілком конкретні речі, які були передані нашій ОТГ завдяки роботі спеціалістів та їхньому якісному поданню грантових заявок. Приміром, отримано реанімобіль для Центру ПМСД, меблі, техніку для бібліохабу і ЦНАПу, проведено ремонти будинків культури, організовано культурно-масові заходи. Були й такі великі проєкти, як капітальний ремонт ділянок доріг, ремонт водогону в Новополтавці, придбання техніки для комунального господарства, ремонти шкіл та лікарні. А ще – навчання для громадськості та працівників ради, за яке з бюджету не заплачено ні копійки. Це зовсім не значить, що це чужі гроші. Зрештою, жителі нашої ОТГ платять податки, частина з яких іде до Державного бюджету. Ми, завдяки злагодженій роботі нашої команди, повернули їх на територію.

- Чи змінилося щось для соціально незахищених верств громадян?

- Загалом вибудовування зручної, комфортної і якісної структури надання соціальних послуг – це взагалі один із пріоритетів роботи нашої команди. За короткий період нам вдалося організувати роботу відділів, які забезпечують захист різних верств наших жителів. Територіальний центр - для пенсіонерів і інвалідів, де функціонують різні гуртки, що забезпечує постійне спілкування таких людей, урізноманітнює їхнє дозвілля. Діє Центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, який супроводжує соціально-вразливі сім’ї, займається оздоровленням дітей. Налагоджений взаємозв’язок з фермерами та районною організацією Товариства Червоного хреста, Які також долучаються до підтримки  вразливих громадян.

Нещодавно почав функціонувати ЦНАП, який можна віднести до елементів соціального захисту. Людям зручно отримувати всі довідки в одному місці, де є необхідні умови для пенсіонерів, інвалідів та мам із дітьми. Не зважаючи на те, що РАЦС було закрито та не була відстояна позиція по його збереженню, нам вдалося зберегти найнеобхідніших послуги установи. Щоб зареєструвати народження, смерть чи шлюб, тепер не треба їхати за межі громади.

- Ще одна важлива сфера життя, крім соціального захисту, - комунальна. Це – освітлення, дороги, водогін тощо. Чи ведеться робота за цим напрямком?

- Спадок, зізнаюся, маємо плачевний: збиткове комунальне підприємство, розбита інфраструктура. Кожного року оновлюється парк спецтехніки КП, аби надавати якісні послуги жителям. Проводиться системна робота по освітленню вулиць. Потроху рухаємося вперед. Ось у цьому році засвітили 9 вулиць. Зараз ведуться роботи з освітлення на станції Стульневе.

Є багато нарікань на стан доріг. Але це той момент, коли наші бажання не відповідають нашим можливостям. На території громади комунальних доріг – 152,21 км. Це ті дороги, якими безпосередньо має право займатися громада. Інші 265,6 км – обласного підпорядкування. Протягом року і селищна рада, і депутати неодноразово зверталися до облдержадміністрації з вимогою відремонтувати підпорядковані їм дороги. У наслідок цього було відновлено ділянку дороги між Чернігівкою і Новополтавкою та по селу, проведено капітальний ремонт дороги у напрямку села Тарасівка.

Ми – перша громада в області, яка придбала спецтехніку для ремонту доріг (УЯР). Завдяки цьому, в поточному році за сезон було заощаджено 2/3 коштів: замість 2,2 млн грн, які ми минулоріч заплатили підрядникам, у цьому році ремонт доріг нам коштував близько 800 тис. грн. До того ж, на УЯРі працювали наші люди, які отримали заробітну плату і сплатили податки до бюджету громади. І це теж добре. Проведені роботи з капітального ремонту доріг із твердим покриттям, ремонтували та підсипали вулиці і провулки.

У цьому році ми також оновили проєкт по каналізаційній системі, і він був включений в обласну екологічну програму. Другий рік поспіль ведуться роботи з будівництва новополтавської водогінної мережі. За кошти інфраструктурної субвенції замінено 2/3 усієї системи.

- Нині багато нарікань на роботу медицини, де люди не встигають за реформами…

- Ми одна з небагатьох громад України, яка взяли на себе утримання вторинної медичної ланки – районну лікарню. Наш стратегічний план – вибудувати єдину систему первинної і вторинної медицини. Йдемо до цього покроково.

Наразі зосередили увагу на оновленні медичного транспорту. За кошти з інфраструктурної субвенції придбано два нових автомобілі, з Фонду Ріната Ахмєтова надійшов реанімобіль. Ще одне авто чекаємо в січні. Воно матиме телемедичне обладнання для зв’язку з лікарем та проведення онлайн-консультацій.

Також покращили матеріально-технічну базу – як ПМСД, так і лікарні. Створили та облаштували приймальний покій, де завжди є необхідний набір безкоштовних лікарських засобів для надання першої допомоги.

Повністю розроблена технічна документація на медичні будівлі та земельні ділянки під корпусами, які до цього були не узаконені. Нині ведеться робота з отримання ліцензії для КНП «Чернігівська районна лікарня».

Взагалі, працюємо над тим, щоб усі наші установи в громаді «легалізувати», тобто зробити технічну документацію на будівлі та земельні ділянки, бо без цього не можемо витрачати кошти на їхній ремонт, оснащення.

- Останнім часом культурні заходи стають різноманітніші та масо віші. У культури новий підхід до організації свят?

- Культура – це та сфера, яка завжди фінансувалася по залишковому принципу. Ми радіємо ініціативності працівників галузі та готові їх підтримувати. Цьогоріч витрати на цю сферу склали 7% бюджету ОТГ, проти минулорічних трьох. Наші заклади культури отримують кошти для відновлення матеріально-технічної бази, проводяться ремонти приміщень. До цього активно долучаються й спонсори, місцеві аграрії. Яскравий приклад – Просторівський СБК, де відновлено глядацьку залу. За допомогою райради та фермерів облаштували покрівлю та замінили вікна Чернігівського СПК. У галузі культури запрацював бібліохаб.

Показово, що збільшилася кількість заходів обласного рівня на нашій території, а це - можливість залучати додаткові кошти в громаду. Якщо раніше у нас були районні «Чернігівські зорі», цьогоріч вони отримали статус обласного конкурсу. Фестиваль «Легенди степу» теж пройшов на обласному рівні й доволі успішно. Проводимо усі заходи у партнерстві з нашими аграріями. Фестивальний напрямок – перспективний, бо можемо за його допомогою залучати фінанси, підтримувати місцевий бізнес, покращувати інфраструктуру.

– Як у громаді з освітою?

- Найбільше та найперспективніше на сьогодні досягнення в освіті – створення опорних закладів: у с. Богданівка та с. Верхній Токмак, що дозволило залучити рекордну суму коштів з різних джерел у цьому році. У Богданівці за кошти Міністерства молоді та спорту та участі місцевих меценатів було зроблено спортивний майданчик. Також покращено матеріально-технічну базу закладів, оснащено спеціалізовані кабінети. Загалом, більшість коштів, що держава спрямовує на освіту, передбачені саме на опорні заклади.

- Які справи із земельним господарством громади?

- Це також – одне з того, що вдалося. На кожній сесії ми розглядаємо найбільше земельних питань. Ще з часів проголошення Незалежності, відповідно до законодавства, надавалося право (РДА, Держгеокадастр) на виготовлення проєктів на отримання земельних ділянок. На жаль, на той час свого права люди не змогли реалізувати з різних причин, які всім відомі. Сьогодні ми займаємося цим питанням, бо закон не має зворотної дії. Нарешті люди безкоштовно, без вимагання хабарів, вирішують свої питання по формуванню земельних ділянок та отриманню їх у власність.

Крім того, зараз у роботі близько 40 заяв по виділенню земельних ділянок учасниками АТО.

Насправді все це – лише верхівка айсбергу. За кожним з напрямків було зроблено у рази більше і робота триває. Ми готуємо річний звіт по галузям, з яким матиме змогу ознайомитися кожен бажаючий.

Більшість із зазначеного вище зрушило з мертвої точки лише завдяки тому, що ми об’єдналися у громаду. Тепер самі визначаємо пріоритети та потрібні зміни, а не чекаємо керівництва згори. І я щиро вдячний усім, хто вже сьогодні долучається до таких змін: аграріям, підприємцям, активним мешканцям, депутатам, старостам і працівникам ради. Бо тільки в єдності наша сила! Користуючись нагодою, я вітаю всіх з новорічно-різдвяними святами! Хай ваші домівки повняться злагодою і достатком, а попереду на всіх нас чекає лише розвиток і благополуччя.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь