A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Про заборону торгівлі на стихійних ринках

Дата: 24.12.2019 15:22
Кількість переглядів: 488

Фото без описуСтихійна торгівля вже стала звичним і невід’ємним атрибутом життя, особливо в селах, які знаходяться на магістральних автошляхах. Зазвичай, стихійні ринки підтримуються певною частиною суспільства, особливо незаможними верствами населення, тобто — це явище має соціальне походження і виходить із бажання людей зекономити та поласувати чимось домашнім.

Очевидно, що з метою захисту споживача якість товару має відповідати загальноприйнятим стандартам і нормативам.

Тому торгівля на стихійних ринках заборонена, оскільки існує небезпека забруднення харчових продуктів. Такі продукти можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння. Особливо м’ясні та молочні продукти, які вимагають особливих умов зберігання. Такі продукти підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах — лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача.

В смт Чернігівка діє районний ринок КП «Мрія», де створено достатньо місць для продажу сільськогосподарської продукції тваринного та рослинного походження, а також працює лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка і здійснює контроль за якістю продуктів. Наразі створені всі умови для людей, які хочуть реалізовувати продукцію, виготовлену у своїх підсобних господарствах.

Проблема полягає у небажанні торговців дотримуватися визначеного порядку, мотивуючи це тим, що на узбіччі та тротуарі потік людей інтенсивніший та відсутній ринковий збір. Але ж торгують у невстановлених місцях найчастіше особи, які не вважають потрібним платити податки та ринковий збір, що також негативно позначається на доходній частині місцевого бюджету. При цьому якість продуктів ніхто із продавців не гарантує.

Боротьба зі стихійною торгівлею триває та знаходиться під постійним контролем Чернігівської районної державної адміністрації, де створена робоча група з ліквідації незаконної торгівлі у Чернігівському районі, до складу якої входять представники: селищної ради, районного управління Держспоживслужби в Запорізькій області, Чернігівського відділення Бердянського відділу поліції головного управління національної поліції в Запорізькій області. Робочою групою проводяться рейди-перевірки.          

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною.

Торгівля з рук у невстановлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність згідно статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У відповідності зі ст.255 КУПАП право застосовувати заходи до порушників надано посадовим особам органів міністерства внутрішніх справ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь