A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Звіт про результати проведення зовнішньої оцінки якості соціальних послуг

Дата: 14.11.2019 15:32
Кількість переглядів: 1322

Фото без описуНа виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 27.12.2013 року №904 «Про затвердження методичних рекомендацій з проведення моніторингу та оцінки якості соціальних послуг» Чернігівською селищною радою Чернігівського району Запорізької області проведено зовнішню оцінку якості соціальних послуг, які надаються відділенням соціальної допомоги вдома та відділенням денного перебування КУ «Територіальний центр соціального обслуговування(надання соціальних послуг)» Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області.

 

Зовнішня оцінка якості соціальних послуг проводилася відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської селищної ради за період з 1 січня 2019 року по 1 листопада 2019 року.

 

Територіальний центр у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, наказами Мінсоцполітики,  а також положенням про територіальний центр, розробленим відповідно до Типового положення та затвердженим рішенням сесії Чернігівської селищної ради.

 

Для проведення оцінки якості соціальних послуг застосовувалися такі показники якості соціальних послуг: адресність та індивідуальний підхід, результативність, своєчасність, доступність та відкритість, зручність, повага отримувачів соціальної послуги, професійність. З метою організації комплексного надання якісних соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, в КУ «ТЦСО» Чернігівської селищної ради (далі – територіальний центр) працює відділення соціальної допомоги вдома, відділення денного перебування, відділ реєстрації  обліку бездомних громадян, пункт видачі речей бувших у вжитку та пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації.

 

Соціальними послугами, які надає територіальний центр охоплені громадяни усіх 11 старостинських округів та однієї селищної ради.

 

У 2019 році чисельність виявлених та обслужених осіб, які потребують обслуговування територіальним центром становить 894 громадян, тобто фактично охоплено обслуговуванням 100% громадян. Працівниками територіального центру сформована належним шляхом електронна база даних громадян, які перебувають на обліку та які отримують соціальні послуги у територіальному центрі.

 

Послуга догляд вдома надається згідно Державного стандарту затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 13.11.2013 №760.

 

Протягом 2019 року виявлено та надано соціальну послугу 376 особам, із них за плату соціальну послугу отримали 93 особи на суму 91 029 грн.

 

На обліку перебуває 45 осіб з інвалідністю, 2 особи на період встановлення групи інвалідності. Взагалі на території селищної ради функціонує 37 дільниць по обслуговуванню непрацездатних громадян.

Основні заходи, що складають дану послугу є:

- придбання та доставка продуктів харчування,

- прибирання житла,

- надання допомоги в обробітку присадибної ділянки,

- оплата комунальних платежів,

- піднесення вугілля, дров, води в дім,

- оформлення документів на субсидію та інші.

 

При територіальному центрі функціонує мультидисциплінарна команда, що надає соціальні послуги особам, що перебувають у складних життєвих обставинах. Мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг є інноваційним підходом. До складу команди входить: фахівець із соціальної роботи, фахівець із соціальної допомоги вдома, соціальний робітник, сестра медична, швачка, перукар, відповідальний за роботу тримером-кусторізом. За звітний період мультидисциплінарною командою територіального центру надано комплекс послуг 34 особам.

 

Для зняття соціальної напруги в громаді у виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, можуть звільнятися від плати за надання соціальних послуг в разі, коли такі рідні належать до малозабезпечених і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку, залежні від психоактивних речовин, алкоголю, перебувають у місцях позбавлення волі тощо на основі рішення комісії, що утворена Чернігівської селищною радою. Так, за звітним період проведено 7 засідань комісії, від плати було звільнено 54 особи.

Відділення денного перебування надає послугу соціальна адаптація згідно Державного стандарту. Основні заходи, що становлять зміст соціальної послуги соціальна адаптація, передбачають:

  • надання інформації з питань соціального захисту населення;
  • надання психологічної допомоги;
  • участь в клубах за інтересами, клубах активного довголіття, університетах третього віку, допомогу в організації денної зайнятості та дозвілля;
  • сприяння в отриманні інших соціальних послуг і консультацій фахівців відповідно до виявлених потреб.

На   кожного  громадянина,  якого  обслуговує  відділення денного перебування,  ведеться особова  справа.

Для забезпечення потреб населення у цьому відділенні надаються швацькі та перукарські послуги, рубки дров та розпилювання дров бензопилою, послуги покосу трави тримером-кусторізом біля житлового будинку, соціально-медичні послуги.

Відділення денного перебування   надає безоплатні соціальні послуги в межах наявних можливостей громадянам похилого віку, особам з інвалідністю  (які досягли  18-річного  віку), які частково не здатні до самообслуговування  і  не мають  рідних,  які  повинні забезпечити їм догляд  і допомогу. За звітний період на безоплатній основі отримали послуги 77 осіб.

Відділення денного перебування   надає платні соціальні послуги в межах наявних можливостей: перукарські послуги, рубка дров, розпилювання дров бензопилою, послуги по обкосу трави житлових будинків тримером – кусторізом громадянам похилого віку, особам з інвалідністю  (які досягли  18-річного  віку), хворим, які не здатні до самообслуговування  і  мають  рідних,  які  повинні забезпечити їм догляд  і допомогу. За звітний період 435 громадян отримували послуги за плату.

Загалом, за звітний період підопічні територіального центру отримали:

370 перукарських послуг;

457 швацьких послуг ;

268 послуг по рубці та розпилюванні дров;

1341 послугу сестри медичної;

651 особу забезпечено  речами  бувшими у вжитку;

35 осіб  скористалися  послугою покосу  трави біля житлового будинку  тримером – кусторізом.

60 осіб отримали продуктові набори до Дня Перемоги та Дня ветерана.

Надання послуги соціальна адаптація  відділенням денного перебування сприяє розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, організації дозвілля та відпочинку.  Для організації  дозвілля осіб з обмеженими можливостями, та осіб які частково втратили рухову активність працює  клуб спілкування пенсіонерів «Що наші роки…?», який відвідують більше 30 пенсіонерів. Засідання проходять щочетверга кожного тижня. Тематика засідань дуже різноманітна.  Гуртківці у нас дуже цікаво відзначають свої дні народження.  Щомісяця проводяться розширені засідання клубу у приміщенні районної бібліотеки, ветеранській кімнаті та РЦКД запрошуючи учасників   народного вокального ансамблю «Струмочок». Однією із форм роботи відділення є індивідуальна робота з особами з інвалідністю, вітання обслуговуючих з днем народження та супроводження на святкові заходи районного масштабу.

Для урізноманітнення індивідуальної роботи  з молодими особами з інвалідністю  придбано комп’ютер з метою оволодіння навичками роботи на комп’ютері, їх всебічного розвитку, розширення кругозору та знань.

З метою реалізації принципу навчання людей старшого віку впродовж всього життя та підтримці фізичних, психологічних та соціальних здібностей запроваджено університет третього віку.

У 2018-2019 регулярно відбувалися заняття на факультетах:

  • «Культурно - мистецький»» -13 осіб (34 години);
  • « Основи лікувальної фізкультури» - 21 особа (92 години);
  • «Танцювальна аеробіка» - 18 осіб (34 години).  

30 травня 2019 року відбулося підведення підсумків навчання та вручення сертифікатів студентам «Культурно – мистецького факультету». Слухачі факультетів «Основи лікувальної фізкультури» і  «Танцювальна аеробіка» продовжують навчання у 2019-2020 навчальному році. Крім того у жовтні почали свою роботу ще 2 факультети. Щоб виправити гендерну нерівність працівниками територіальному центру було організовано факультет «Мистецтво гри в шахи», на якому займається 6 чоловіків. А також розпочалося навчання на факультеті «Народознавство»( 13 осіб).

При відділенні денного перебування функціонує пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації. Цей пункт був створений в 2012 році з метою надання особам послуг з прокату технічних та інших засобів реабілітації. Користування засобами реабілітації здійснюється на безоплатній основі. За звітний період до пункту прокату звернулося 28 осіб.

При відділенні соціальної допомоги вдома функціонує відділ реєстрації бездомних громадян, в якому під постійним супроводом перебуває 1 особа, яка потрапила в складні життєві обставини, постійно проводиться інформаційна робота та надаються різні соціальні послуги. В рамках реалізації районної Програми  захисту бездомних громадян, осіб звільнених з місць позбавлення волі та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах на території Чернігівської селищної ради на 2018 – 2020 роки та обласної Програми соціальної підтримки ветеранів війни, осіб з інвалідністю, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах «Назустріч людям» на 2015-2019 роки, затвердженої рішенням Запорізької обласної ради від 25.12.2014 № 28 (зі змінами та доповненнями) виділено кошти на харчування бездомної особи.

Згідно наданих результатів внутрішньої оцінки відділенням соціальної допомоги вдома та відділенням денного перебування КУ «Територіальний центр соціального обслуговування(надання соціальних послуг)» Чернігівської селищної ради, для вивчення думки отримувачів соціальних послуг щодо якості надання послуг, було зроблено аналіз анкетування, проведеного під час внутрішнього оцінювання. Метою анкетування було отримання об’єктивної інформації, необхідної для оцінки та поліпшення якості надання соціальної послуг догляду вдома та соціальної адаптації, вивчення реального стану соціального обслуговування відділенням соціальної допомоги вдома та відділенням денного перебування. В анкетуванні та опитуванні взяли участь 279 отримувачів соціальної послуги догляд вдома та 247 отримувачів послуги соціальна адаптація. Рівень задоволеності соціальною послугою догляду вдома(за оцінками отримувачів соціальної послуги) – 97,2%, а соціальною послугою соціальна адаптація – 100% - отримувачі повністю задоволені соціальною послугою соціальна адаптація згідно проведеного анкетування, телефонного опитування, співбесід, сфокусованого групового інтерв’ю.

У 2019 році рішення щодо надання соціальних послуг громадянам, які звернулися за отриманням цих послуг приймалися своєчасно, у встановлені строки оформлені відповідні документи, складені індивідуальні плани. За 2019 рік за отриманням послуги «догляд вдома» звернулися 60 громадян, за отриманням послуги «соціальна адаптація» - 25 громадян. З усіма громадянами, що приймаються на обслуговування укладаються договори відповідно до затвердженої форми з дотриманням вимог. По закінченню строку дії договору, або у разі потреби, договори переглядаються, продовжуються або укладаються додаткові угоди.

Спостереження за процесом надання соціальної послуги «догляд вдома» відбувається шляхом планових та позапланових, вибіркових(оперативних) перевірок роботи соціальних робітників на дільниці, які фіксуються в актах перевірки роботи соціального робітника на дільниці.

Спостереження за процесом надання соціальної послуги «соціальна адаптація» відбувається шляхом присутності фахівців відділення денного перебування на всіх організованих заходах.

Відгуки отримувачів соціальних послуг фіксуються у Журналі реєстрації пропозицій, скарг і заяв громадян, опитувальниках, актах спостережень. Працівники територіального центру проводять самооцінку своєї діяльності, а результати самооцінки регулярно обговорювалися на виробничих нарадах та отримали оцінку «добре».

Проаналізувавши думку отримувачів соціальної послуги догляду вдома на запитання анкет, можна зробити висновок, що такі показники, як своєчасність, результативність, повага до гідності отримувача соціальної послуги задовольняють потреби отримувачів  на 97,2%, а потреби отримувачів послуги соціальна адаптація за цими ж показниками задоволені на 100%.

Приміщення КУ «ТЦСО» Чернігівської селищної ради відповідає санітарним вимогам. Заклад обладнано  пандусом та поручнем для полегшення пересування людей з обмеженими можливостями, що забезпечує безперешкодний доступ отримувачів соціальної послуги до суб’єкта, що надає соціальну послугу. Обладнане місце для паркування автотранспорту.

Для створення належної матеріально-технічної бази з метою здійснення більш якісного соціального обслуговування та надання різнобічних соціальних послуг громадянам у приміщенні територіального центру відведені окремі кімнати для надання перукарських, швацьких, медичних послуг та для організації дозвілля. В приміщенні територіального центру є інформаційні куточки, стенди, дошка оголошень, роздаткові друковані матеріали, буклети тощо з якими відвідувачі можуть ознайомитися самостійно. Матеріально-технічна база територіального центру знаходиться на задовільному рівні. Соціальні робітники забезпечені велосипедами, сумками, одягом та взуттям.

Незважаючи на «добру» оцінку якості соціальних послуг відділенням соціальної допомоги вдома та відділенням денного перебування КУ «Територіальний центр соціального обслуговування(надання соціальних послуг» плануються заходи, спрямовані на вдосконалення процесу обслуговування й підвищення якості соціальних послуг «догляду вдома» та «соціальної адаптації» за наступними напрямками:

  • продовжувати роботу щодо виявлення громадян похилого віку та осіб з обмеженими фізичними можливостями з метою надання їм необхідної допомоги;
  • своєчасно проводити аналіз та обробку індивідуальних планів надання соціальної послуги, забезпечувати оформлення відповідно вимог законодавства;
  • проводити роботу з соціальними робітниками щодо відповідності фактично здійснюваними заходами та заходами, що передбачені індивідуальними планами;
  • проводити відповідну роботу з соціальними робітниками щодо уникнення порушення ними Графіку відвідування одиноких непрацездатних громадян;
  • продовжувати дотримуватися вимог, показників забезпечення якості, строків, принципів, встановлених у Державному стандарті догляду вдома та Державному стандарті соціальної адаптації;
  • проводити відповідну роботу, спрямовану на своєчасність та результативність розгляду скарг і звернень отримувачів соціальних послуг щодо надання соціальної послуги;
  • проводити відповідну роботу з отримувачами соціальної послуги «соціальна адаптація» щодо своєчасного проходження медичного огляду та оформлення медичних висновків.

Результати зовнішньої оцінки якості надання соціальних послуг висвітлено на веб-сайті Чернігівської селищної ради.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь