A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Як зробити громадський бюджет Чернігівської ОТГ справді громадським 

Дата: 07.08.2019 16:30
Кількість переглядів: 569

Кожен житель громади може отримати з місцевого бюджету кошти на втілення в життя власної ідеї. Саме для цього впроваджується механізм громадського бюджету. Це, по суті, можливість «пробудити» населення, долучити найактивніших жителів до розподілу бюджетних коштів для вирішення своїх же потреб. 


22 червня під час чергової сесії селищної ради депутати проголосували за Положення про громадський бюджет (бюджет участі) Чернігівської селищної об’єднаної територіальної громади». Стартував прийом заявок від жителів. На такі ініціативи з місцевого бюджету на 2019 рік буде виділено півмільйона гривень, що розподіляться у рівних сумах по всіх старостинських округах. 

Зробити в Чернігівській ОТГ громадський бюджет дійсно громадським команда «Платформа розвитку» спробувала через навчання місцевих жителів у рамках проекту «Зміцнення демократичного врядування». У Чернігівці протягом травня-червня відбулися діалогові зустрічі і тренінги для місцевого громадського активу. 

Навчальні заходи з впровадження бюджету участі в ОТГ були присвячені питанням лідерства та інструментам активізації громади. Учасники тренінгів дізнались, як правильно слухати та переконувати різних співрозмовників, як презентувати себе та свої ідеї, бути впевненими ораторами під час публічних виступів. 

Під час проведення тренінгів сформувалася група однодумців, небайдужих до майбутнього нашої громади людей різного віку, які прагнуть змін і вже мають бачення, що для цього треба робити. 

Активісти та керівництво громади однаково розуміють: недостатньо просто запропонувати жителям нові інструменти участі в прийнятті місцевих рішень – необхідно також навчити використовувати ці інструменти та... допомогти повірити у силу власного впливу. Саме тому навчальна програма, розроблена та реалізована тренеркою Наталією Жуковою (м. Токмак), мала ще й важливу мотиваційну місію – збільшити бажання до пошуку, висловлення та, звісно, реалізації місцевими мешканцями своїх ідей щодо розвитку Чернігівської громади. 

Нові знання й навички, отримані під час тренінгів, допоможуть активістам поширити інформацію про бюджет участі серед інших жителів, залучити якомога більше людей до розробки й подання проектів, а також до голосування за найкращі ідеї. 

Під час фінальної зустрічі 26 червня активісти разом з представниками селищної ради обговорювали, як зробити громадський бюджет у Чернігівській ОТГ справді громадським. Зокрема, як ініціативна група, сформована в ході навчання, може сприяти поширенню ідей бюджету участі та ширшому залученню мешканців до розробки й подання заявок. Своїми враженнями від проекту поділилися й учасники. Зокрема відзначалось, що тренінги сприяли особистим відкриттям і знахідкам, спонукали до появи нових ідей та зміни точок зору. Але найбільше згадували про довіру, яка з кожним спільним заняттям зростала всередині новоствореного громадського активу. «Це справжня міні-модель громади», – так один з учасників схарактеризував робочу групу та відносини, що склались у ній в ході тренінгів. 

Проект «Формування громадського активу для впровадження в Чернігівській ОТГ партисипативного бюджету» є частиною проекту «Зміцнення демократичного врядування», що виконується Запорізькою міською молодіжною громадською організацією СТЕП за підтримки Фонду National Endowment for Democracy.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь