A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Команда Чернігівки – учасники проекту «Успішні локальні громади»

Дата: 07.08.2019 10:54
Кількість переглядів: 551

У квітні поточного року фонд «Освіта для демократії» (Варшава, Польща), громадська організація «Наше поділля» (Вінниця) та громадська організація «Точка доступу» (Краматорськ) за підтримки Національного фонду в підтримку демократії оголосили про відбір учасників до участі у навчальній програмі «Успішні локальні громади». Програма передбачає участь у циклі тренінгів, виконання домашніх командних завдань і можливість отримання фінансування на реалізацію свого проекту в рамках конкурсу міні грантів. ...

Для участі у програмі відібрано 5 учасників від Чернігівської громади - Ставицька Ольга,  Савченко Віталіна, Синєпольська Альона, Стріжеус Віта, Завнеусова Ірина.

По закінченню навчального етапу проекту команда визначила тему для дослідження - відсутність  ( або недостатня кількість ) на території смт Чернігівка громадських вбиралень, що відповідають нормам чинного законодавства та забезпечують права людини на отримання якісних послуг. Поштовхом для обрання цієї теми  стали неодноразові нарікання мешканців на недостатню кількість громадських вбиралень, на відсутність вбиралень у  закладах харчування,  адміністративних будівлях, або неналежний санітарний стан існуючих вбиралень,  непоодинокі випадки справляння своїх базових потреб в громадських місцях, поза межами вбиралень.

Другим поштовхом стало відкриття майданчику для активного сімейного відпочинку у центрі селища, який вже став одним з найпопулярніших місць відпочинку, але поблизу відсутня громадська вбиральня. Ще одним приводом стало явне небажання озвучувати таку «некрасиву» тему кимось іншим.

З метою дослідження обраної теми команди провела локальний аналіз, метою якого було:

  • визначення кількості громадських вбиралень у центральній частині селища, їх балансову приналежність та  відповідність до вимог чинного законодавства, санітарний стан;
  • яким чином мешканці громади і команда проекту можуть змінити ситуацію на краще?;
  • виявити ступінь активності громади щодо захисту свої конституційних прав;
  • готовність влади вислухати думку мешканців та співпрацювати щодо вирішення виявлених проблем. 

В процесі проведення локального аналізу проводилося дослідження громадської думки шляхом опитування через анкетування. У опитуваннявзяли участь 57 мешканців громади, учасники та гості заходів, приурочених до дня Конституції України , відвідувачі РДА, селищної ради, посадові особи РДА та селищної ради.

За результатами опитування командою був створений план і проведена дослідницька прогулянка. В дослідженні прийняли участь члени команди та залучені волонтери, куратор проекту по Запорізькій області Любов Ропало.

В результаті прогулянки виявлено, що думка мешканців громади, виказана при опитуванні не співпадає з фактичним станом.  Приміром, певний відсоток опитуваних зазначив про відсутність туалетів на території магазину “Холод” та кафе-бару “Маяк”, інші вказували на необхідність встановлення вбиралень біля РЦКД,  при цьому кафе-бар “Маяк” облаштував дві сучасні вбиральні у приміщенні, обидві в ідеальному стані, власники магазину «Холод» збудували вуличну вбиральню, санітарний стан якої постійно підтримується в належному стані. Також обхід території показав недоцільність розміщення туалетів біля РЦКД, бо у самому приміщення облаштовані вбиральні, до того ж  рядом, у приміщенні гриль-бару «Лондон» розташована ще одна вбиральня, яка підтримується в належному стані, на  відстані не більш ніж 100 метрів зліва і справа розташовані вуличні вбиральні собору ( дуже добрий  санітарний стан і доступність, треба подякувати за це прихожанам собору) та ринку.

Відсутність вбиралень у приміщенні районної бібліотеки, музею, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – інформація підтверджена. Незадовільний стан одного з туалетів, розташованого на території автовокзалу – підтверджено.

В ході прогулянки підтвердилася інформація щодо вуличних вбиралень, розташованих на території суду, і РАЦСу (обидві зачинені, але на прохання ключ учасникам дослідження надали), та вбиральні у приміщенні універмагу, яка зачинена на два замки і на дверях розміщено попередження, що вхід по стороннім заборонено.

І останнє – побажання мешканців про будівництво вбиральні біля новоствореного майданчика для активного сімейного відпочинку – об’єкт який конче потрібний.

На зустрічі за круглим столом голова селищної ради повідомив про те, що розпочалися перемовини з приводу облаштування на новому майданчику вільної зони Wi-Fi, що було побажанням 22% опитаних мешканців Чернігівки.

Проведений локальний аналіз виявив «білі плями» в центрі селища, які можна було б заповнити з користю для громади. Проходячи повз новозведеного дитячого майданчика кидаються в око білі внутрішні стіни огорожі. Як справедливо зазначили учасники прогулянки, якщо залишити їх у цьому вигляді, місцеві “художники” неодмінно заповнять незайняті площі, і не факт, що малюнки будуть естетичними. На цьому фоні виникла ідея не лише прикрасити огорожу малюнками, але й приурочити до цього дитяче свято, долучити маленьких жителів громади до створення арт-панно, яке може стати родзинкою майданчика.

Останнім завданням команди було підведення підсумків,  проведення круглого столу з представниками органів місцевого самоврядування і подання голові селищної ради узагальнених пропозицій мешканців Чернігівки, що і було зроблено.

Пропозиції, надані до селищної ради:

    • будівництво громадської вбиральні в районі новоствореного майданчика для активного сімейного відпочинку; 
    • облаштування водопостачання та вбиральні у приміщенні районної бібліотеки; 
    • оновлення правил благоустрою з врахуванням вимог по доступності вбиралень у будівлях торгівлі, громадського харчування, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, тощо, дотримання їх у належному санітарному стані.

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь