A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЧЕРНІГІВСЬКА ГРОМАДА
Запорізької області

Віталій Манич: «Районна лікарня має функціонувати та надавати якісні послуги»

Дата: 06.08.2019 15:59
Кількість переглядів: 3721

Фото без опису5 серпня голова громади Віталій Манич провів прес-конференцію щодо реформування вторинної медичної ланки. Участь у заході взяли, крім представників ЗМІ, головний лікар ЦРЛ Тетяна Машировська та заступник селищного голови Людмила Веремій. Віталій Манич пояснив журналістам необхідність долучення до медичної реформи та відповів на гострі питання.

 

- Ми живемо в епоху реформ, і не ми вигадуємо ці зміни. В минулому році вони стосувалися Центру ПМСД, - зазначив голова громади. - Ми гідно пройшли всі випробування, хоча трансформація відбувалася не безболісно. На даний момент у громаді працює девять сімейних лікарів, з якими підписано 13200 декларацій. Є проблеми, але ми не стоїмо осторонь – багато коштів було виділено на забезпечення матеріально-технічної бази. У цьому році продовжуємо над цим працювати, плануємо придбати два нових автомобілі для цієї ланки, щоб лікарі мали змогу виїздити на територію та надавати медичні послуги. Є ще деякі проблеми по амбулаторіях, але первинна ланка майже на 100 % забезпечена всім необхідним. Незважаючи на розгалужену територію громади, намагаємося зберегти ФАПи, бо проблеми людей ставимо на перше місце. Взагалі, медична установа повинна працювати для людей, як на первинній ланці, так і на вторинній.

На сьогодні ми підійшли до етапу формування вторинної ланки, який, на мій погляд, буде ще складнішим. Справа в тому, що наш заклад охорони здоровя не був забезпечений стовідсотково всіма необхідними лікарями. На даний момент проблема залишається. Трансформація вторинки, згідно з законодавством, повинна пройти до 1 січня 2020 року. Наша громада – одна з двох ОТГ (ще Білозірська), яка взяла на себе забезпечення вторинної ланки. Цього року зі свого бюджету ми виділили 6,6 млн на функціонування цієї установи. На сесії прийнято рішення про початок перетворення Чернігівської ЦРЛ у комунальне некомерційне підприємство (КНП). Є основні критерії для перетворення: забезпеченість кадрами, оснащення, технічна документація на приміщення та земельні ділянки лікарні, медична інформаційна система. Якщо ці умови не будуть виконані, наша лікарня не зможе пройти процес перетворення та не отримає ліцензію на свою діяльність. Нам вдалося закупити компютерне обладнання. На установлення медичної інформаційної системи (обєднання мережі НСЗУ, первинної та вторинної ланки) необхідно півмільйона грн. Але без неї не буде фінансування від НСЗУ (Національна служба здоров’я України). На жаль, на земельні ділянки, які перейшли у власність громади, не було зроблено технічної документації. Це стосується й ЦРЛ. Процес виготовлення документів вже стартував, на що виділені відповідно  кошти.

Також Віталій Манич зазначив, що Центр ПМСД з 1 січня 2019 року вже отримує кошти від НСЗУ на виплату заробітної плати своїм працівникам. З бюджету громади фінансуються лише комунальні послуги та Програми. З 1 січня 2020 року НСЗУ виділятиме кошти на зарплату працівників вторинної ланки. Ця сума буде формуватися від суми цьогорічної субвенції, але від неї виділятиметься лише 60%. Решту 40% лікарня отримуватиме з надання платних послуг, перелік яких ще буде складатися.

- Скарги та звернення виникають через нерозуміння цієї ситуації, – підкреслив очільник громади. – Перед нами стоять складні завдання. Ми повинні зробити все, щоб наблизити необхідні медичні послуги до населення. Потрібно залучати лікарів, в ідеалі – на постійній основі. Всі питання ми не зможемо закрити, але намагатимемося. Не встигли завершитися зміни в первинці, а вже відбувається трансформація вторинної ланки, потім – третинної. Ще невідомо, як воно буде, – є загальні положення, пілотний проект, але все необхідно напрацьовувати, будувати те, що хочемо бачити в себе, самостійно. В кожній громаді цей процес відбувається по-різному. У нас є деякі переваги – це те, що громада створена в межах району. Моє особисте бачення – ми повинні функціонувати та надавати якісні медичні послуги у громаді. Я впевнений, що нам пощастить успішно пройти цей шлях. Хотілося, щоб до реформ долучалися, а не ставили палиці в колеса».

- Ширяться чутки щодо ліквідації інфекційного відділення. Чи це правда?

- Нині розглядається варіант створення боксованих приміщень на базі лікувального корпусу на випадок виникнення інфекційних захворювань.

Будівля інфекційного та дитячого відділень – аварійна. Її експлуатація завершується у вересні цього року, згідно з експертним висновком спеціалістів. Планується облаштування  боксу для інфекційних хворих на третьому поверсі, де буде свій окремий санвузол. Завершується ремонт у приймальному відділенні, тоді почнуть у реанімації. До речі, тут планується додати одне ліжкомісце. Потім усе інше.

Раніше хворих, при надходженні до інфекційного відділення, «сіяли» на інфекційні хвороби безкоштовно. На жаль, тепер такі аналізи в санепідемстанції не роблять – лише в «Брайт-Біо». Необхідно буде закладати кошти в бюджеті для аналізів стаціонарних хворих.

Працівників вищезгаданих відділень поки що ніхто не скорочує. Їх лише попередили, згідно з законом, за два місяці, про можливе звільнення. Всіх не скоротять та не звільнять – частина працівників буде переведена до лікувального корпусу.

- Новий штатний розклад передбачає лише 0,5 ставки стоматолога. Чому? Чи це забезпечить потреби жителів у цьому спеціалісті?

- НСЗУ оплачуватиме лише екстрену дитячу стоматологію. Стоматологія в усьому світі – це ФОПи, які створюють приватну практику. У нашій лікарні на екстрені випадки працюватиме стоматолог-терапевт Микола Рудь.

- А як щодо переходу ЦРЛ на КНП в строк до 31.12.2018 року, в який не застосовувалися положення про обов’язкову оцінку майна?

- Наша громада в процесі проведення медичної реформи керувалася наданими МОЗ роз’ясненнями та рекомендаціями, який передбачав три етапи реформування. Першим етапом було реформування первинної ланки, яке припало на 2018 рік. Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» з 01.01.2020 року передбачено перехід на прямі взаємовідносини між закладами вторинної ланки та НЗСУ. Механізм співпраці вторинної медичної ланки з НЗСО з’явився лише з 1 квітня 2019 року. Саме на цей період ми й запланували старт перетворення районної лікарні.

Оцінка майна це один з етапів проведення перереєстрації медичної установи в комунальне некомерційне підприємство. Оскільки здійснювати таку оцінку могла лише медустанова, яка перебуває у стадії реорганізації або вже перетворена, цим пільговим періодом скористався Центр ПМСД, який на той час уже мав статус некомерційної установи. Районна ж лікарня зайшла в процедуру перетворення уже по завершенні пільгового періоду, але у визначений МОЗ термін.

- Чи правдиві розмови про перенесення клініко-діагностичної лабораторії, фізкабінетів, ЕКГ та частини адміністративного корпусу на третій поверх лікувального корпусу ЦРЛ?

- На сьогодні розглядається такий варіант з метою оптимізації та економії. Не забувайте, що медзаклади на електроопаленні, а ціни на електроенергію піднімалися тричі. Лікувальний корпус був утеплений, поставлені нові котли, щоб люди, які лікуються та які там працюють, знаходилися в комфортних умовах. Але спочатку комісія досконально вивчатиме це питання.

- А як бути з необхідністю оптимізації, скорочення та звільнення медпрацівників?

- Оптимізація планується. На жаль, без неї ми ніяк не обійтися. Поки що персонал лише попередили про можливе звільнення: когось звільнять, когось переведуть на 0,75 чи 0,5 ставки. Сума субвенції, яку отримувала лікарня, складала одинадцять мільйонів – з них лише сім мільйонів буде отримано в 2020 році на зарплатню. Громада не зможе додатково виділяти кошти на оплату праці – лише на комунальні послуги та різні програми. Все фінансувати вона не спроможна. Якщо не перейти в КНП, то НСЗУ взагалі не надасть жодної копійки.

- Яка кількість лікарів необхідна для отримання ліцензії на медичну діяльність?

- В лікарні повинно бути 18 профільних лікарів, в т. ч. для збереження поліклініки. Для збереження хірургічного відділення необхідно три хірурги (один – на прийомі, два – в стаціонарі), два акушери-гінекологи, один ЛОР, офтальмолог, невропатолог, онколог, дерматолог, реабілітолог, ендокринолог, терапевт, рентгенолог, чотири анестезіологи (є лише два), кардіолог, педіатр. Ще три лікарі – для проведення медоглядів: нарколог, психіатр, стоматолог. НСЗУ не відшкодовуватиме кошти на оплату праці трьох останніх спеціалістів – це не передбачено реформою. Загалом, не вистачає необхідних спеціалістів. На додачу, у зв’язку зі скаргами активістів, район залишився без лікарів, які приїздили з інших територій – вони звільнилися. До них люди йшли, навіть з інших районів приїздили. До некваліфікованих лікарів не підуть.

Доведеться знову вирішувати цю проблему, знову просити, заохочувати до повернення, тому що в іншому випадку лікарня не отримає ліцензію, а громада залишиться без надання медичних послуг. Треба, щоб активісти з розумінням ставилися до цього питання, бо залучити кваліфікованих лікарів не просто, а втратити – легко. Є окремі амбіції окремих людей, а є ще потреби жителів громади, про які не можна забувати.

- Чи перевищив в. о. головного лікаря свої повноваження стосовно попередження про звільнення працівників ЦРЛ?

- Це питання ще вивчається, але, безумовно, заклад має право самостійно розробляти штатний розклад. В. о. головного лікаря Василь Марусенко нікого не звільняв, а лише попередив про звільнення. Бо, згідно з законодавством, – це необхідна юридична процедура. Тим паче, що процес реорганізації вже запущено, а в цей період можуть здійснюватися заходи з оптимізації чисельності працівників. Кожен має право на свою думку, але щоб здійснювати такі серйозні звинувачення, необхідно бути 100% компетентним у всіх питаннях реформи та реорганізації тощо.

З приводу інших скарг та звернень буде створено спеціальну комісію, яка розгляне всі питання. Жодне звернення не залишиться без розгляду. Про висновки комісії буде обов’язково оприлюднено.

Наостанок Віталій Манич запросив жителів громади до співпраці, оскільки без взаємозв’язку на проблемні ситуації вплинути важко.

Телефони для зв'язку: 9 12 97 – Богдан Тетяна Віталіївна (головний лікар Центру ПМСД), 099 320 89 14 – Марусенко Василь Васильович (в.о. головного лікаря ЦРЛ), 9 - 11 - 01 - Веремій Людмила Сергіївна (заступниця голови громади).


Коментарі:

Голос лікарні.
2019-08-07 08:51:42

Ольга Васильевна, мы знаем тебя и знаем под чью диктовку ты пишешь.

Олена
2019-08-07 00:04:25

знаєте, я завжди дивуюсь , коли мені говорять, що у лікарні працює 16 бухгалтерів або 10 статистів чи 20 робітників ....я памятаю коли на заводі працювала у нас було 50 бухгалтерів з урахуванням в кожному цеху, потім поставили компьютери, скоротили в 2,5 рази... або коли кажуть, що ми вже скоротись як могли - було 2 буфетчиці, а стала 1. Коли питаєш, а чи дійсно потрібна така кількість ліжок? ні . А скільки тоді людей зайвих , якщо ці ліжка прибрати? а можна ці ліжка для надання іншої послуги використовувати .... Або коли мені кажуть, що є мед субвенція на інфекційне відділення, там працюють медсестри та санітарки але лікаря не має, то в мене питання чи дійсно послуга надається? це також потрібно рахувати... Так, це нелегкий шлях

Анонім
2019-08-06 23:46:23

А хіба погано коли є конкуренція серед лікарів? Хотілося би мати вибір до кого звернутися, а не безвихідь

Лилия
2019-08-06 23:13:16

" А ще, я була здивована, якістю аналізів. Аналізи робили лаборанти з Токмака." !!! А чим вони вас так здивували? Дуже цікаво! І які саме аналізи?

Сергій Залозний
2019-08-06 19:12:27

Щодо лікарів - сумісників. Мабуть лише дуже далекий від знання основ законодавства не знає, що при реформуванні установ, не можна скорочувати ставки основних робітників з 1,0 до 0,5, чи взагалі прибирати, і в той же час надавати іншим роботу за сумісництвом зверх основної ставки. Чому, наприклад, зав.поліклінікою, крім основної 1,0 ставки отримала 0,5 ставки лікаря кабінету "Довіра", а у мене намагаються прибрати 0,5 ставки? Чи ви не зовсім компетентні, товариші, що ведуть мову про компетентність? А це корупція, добродії, та грубе порушення законодавства про працю (масові порушення, ст.172 КК). Савочці привіт!

Сергій Залозний
2019-08-06 19:06:48

Щодо якісних аналізів, які "робили спеціалісти з Токмака". Скільки співробітники інтернату чекали на результати мазків? Тиждень? Вибачте, але я один тут не анонім, зі мною, схоже, дискутує лише одна особа.

Сергій Залозний
2019-08-06 19:03:04

І щодо інших коментарів. АНОНІМИ давно не в пошані. Анонімки не розглядаються, їх пропозиції не сприймаються. Це диспозиція законодавства.

Сергій Залозний
2019-08-06 18:59:50

Ну, то поясніть, чому Гаряга та п'ять інших лікарів-сумісників, серед яких він з'являвся на робочому місці найчастіше, миттю одномоментно написали заяви про звільнення?

Аноним
2019-08-06 18:56:51

А чому на фото Машировська? Вона ж у відпусці. Чому не прийшов Марусенко?

Анонім
2019-08-06 17:30:22

Підтримую ініціативу повернути лікаря гінеколога Гарягу.

Анонім
2019-08-06 17:06:05

Дуже погано, що в лікарні не працює лікар гінеколог Гаряга ( вибачте не знаю прізвища). Він приїздив з м. Токмак. Дуже професійний, уважний лікар. Молодий та перспективний. Просимо повернути. А ще хочу додати, що я не знаю, суті конфлікту, який виник. Але останнім часом в лікарні стало більше порядку. Лікарі працюють на місцях, раніше нікого не можна було застати. Стали краще обслуговувати, без хамства. Зверталися до головного лікаря, він допоміг, став на сторону хворого. Дуже добре лише в цьому році організували медогляд педагогів, спокійно, професійно. Вдячні. А ще, я була здивована, якістю аналізів. Аналізи робили лаборанти з Токмака. Значить правильно організована робота. Так тримати.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь